Botbreuk kat


Wat is het?

We zien regelmatig katten met een botbreuk. Vaak is dit een gevolg van trauma, zoals een val uit een raam of aanrijding. Naast een botbreuk kan er nog meer (levensbedreigend) letsel aanwezig zijn, dat van buitenaf niet altijd goed te zien is. Neem in geval van trauma of het vermoeden van een botbreuk dan ook altijd contact op met de dierenarts. Denk daarnaast altijd aan uw eigen veiligheid! Door de pijn en stress kan uw dier soms onverwachts reageren middels bijten of krabben.

Wat zijn de symptomen?

Een gebroken bot is erg pijnlijk. Bij een gebroken poot zal de kat meestal niet op de poot staan. De poot is vaak wat verdikt en soms is de stand van de poot anders of steken er zelfs botten door de huid heen. Bij een breuk van de schedel kan het dier buiten bewustzijn zijn en bij een breuk in de wervelkolom kan een dier (deels) verlamd zijn. Een gebroken onderkaak zien we ook regelmatig bij katten die naar beneden gevallen zijn.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan soms een duidelijke botbreuk gevonden worden. In andere gevallen is aanvullend röntgenonderzoek noodzakelijk. Dit is tevens van belang om het soort breuk en de exacte locatie vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit verschilt per patiënt. In de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk. Hierbij kunnen de losse botdelen weer aan elkaar gezet worden. In sommige gevallen is de breuk zo ernstig dat besloten wordt tot amputatie van een lichaamsdeel (bv. teen, staart of poot). Soms kan de breuk ook door middel van een spalkverband en/of rust worden behandeld. Een goed voorbeeld hiervan is een kat met een gebroken bekken, waarbij de botdelen nog op hun plek zitten. Met hokrust geneest dit vaak volledig. In alle gevallen is een adequate pijnstilling essentieel.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gewricht en Spier, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.