Artrose kat

Wat is het? Artrose komt zeer vaak voor bij (oudere) katten. Meer dan 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft enige vorm van artrose! Bij artrose is er slijtage in een gewricht waarbij het kraakbeen is aangetast. Er kan sprake zijn van woekeringen van bot en bindweefsel. Een gewricht kan hierdoor minder soepel bewegen. Het kan ook leiden tot een ontstekingsreactie in een gewricht, welke pijnlijk is voor de kat. Het kan in alle gewrichten voorkomen. Het ontstaan van artrose is een zeer complex proces. Als er eenmaal artrose in een gewricht zit, zal dit altijd verergeren. Met de juiste behandeling kunnen we dit proces wel remmen en het dier zonder pijn door het leven laten gaan.

Wat zijn de symptomen?

Vaak wordt door de eigenaar niet duidelijk opgemerkt dat de kat artrose heeft. De kat beweegt minder en ligt meer. Vaak zullen katten ook minder goed springen, opstaan of bewegen. Ze kunnen ook mank lopen en soms zijn de gewrichten verdikt. De symptomen van artrose bij katten op een rijtje gezet Helaas denken veel eigenaren dat het minder bewegen en meer slapen gewoon door ‘ouderdom’ komt en zien het onderliggende probleem niet. Dit is zeer jammer, want veel katten moeten hierdoor dagelijks (onnodig) met pijn leven, terwijl hier vaak heel goed wat aan te doen is.

Hoe stellen we de diagnose?

Door middel van lichamelijk onderzoek en het bewegen van de gewrichten kan artrose worden vermoed. Doorgaans zijn voor de definitieve diagnose röntgenfoto’s nodig. Hiermee kan ook gezocht worden naar een eventuele onderliggende oorzaak.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen, die er samen voor moeten zorgen dat de artrose geremd wordt en uw dier pijnvrij wordt. Samen met u zal worden gekeken welke behandeling het best bij uw dier past. U kunt hierbij denken aan: aanpassing van de voeding, gewichtsreductie (afvallen), aangepaste beweging, fysiotherapie, supplementen en medicijnen. In enkele gevallen zal zelfs voor een operatie worden gekozen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Gewricht en Spier, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Uw korting -10%
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Uw korting -11%
Royal Canin Mobility Kat
Royal Canin Mobility Kat
€ 40,40 € 35,95
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu