Het is winter ook voor de hond in de sneeuw en op het ijs. Heerlijk het sneeuwt. Lekker stappen met uw hond in de sneeuw. We hebben wat winterse tips voor uw viervoeter op een rijtje gezet.
Laat uw hond niet te veel sneeuw eten
Happen in de sneeuw. Dat vinden honden heerlijk. Ze nemen een hap sneeuw en slikken het vaak door. Dat kan op zich geen kwaad, maar let wel op wanneer uw hond dit te veel doet. Braken en diarree en vooral ook buikpijn kunnen dan het gevolg zijn. En dat willen we niet, gooi dus niet te veel sneeuwballen, maar pak een echte speelbal.
Bescherm de poten van uw hond
Wanneer uw hond in de sneeuw loopt dan hebben de poten veel te verduren. Zeker wanneer er zout gestrooid is. Maar ook de bevroren sneeuw kan wondjes geven aan de poot van uw hond.
Het is dan ook goed bij thuiskomst de poten van uw hond met lauwwarm water af te spoelen. Zijn er al wondjes aanwezig, behandel ze dan met een zalf voor zoolkussentjes of een wondzalf (op honing basis). Om wondjes te voorkomen kunt u de voeten van uw hond ook insmeren met een wax. Er zijn ook stoere schoenen voor uw hond verkrijgbaar die prima beschermen.
Laat uw hond niet bevriezen
Overbodig om te melden, natuurlijk, laat uw hond niet bevriezen. Maar toch, dit kan ongemerkt soms toch gebeuren. Het gaat dan niet om de gehele hond, maar om sommige lichaamsdelen. Bijvoorbeeld de oren, de straat en de tenen. Hoe kunt u zien of dit het geval is? Uw hond heeft er pijn aan en ze gaan vaak wat grijs (en later zwart) verkleuren, en voelen natuurlijk koud aan. Afsterven van staart, oor of teen kan het gevolg zijn. Dit komt nogal eens voor wanneer honden alleen worden gelaten in de auto wanneer het buiten hard vriest. Ga de bevroren lichaamsdelen niet masseren, maar warm ze op met warm water en bel bij twijfel altijd de dierenarts. Voorkom bevriezing van uw hond door ze een lekkere warme Comfy Wrap aan te doen.
Voeding, vacht en beweging in de winter
De voeding van uw hond is in de winter niet anders dan in de zomer. Uitgezonderd de hond die in de winter veel beweegt en veel buiten is. Maar de meeste honden bewegen in de winter juist minder, het baasje heeft minder trek om er op uit te gaan. Is dit ook het geval bij uw hond, zet u er dan toch toe om te gaan stappen met uw hond. Na afloop geeft het altijd voldoening en het is gewoon gezond voor uw hond. Wanneer u gaat wandelen in de vorst, blijf dan in beweging en vermijd een gladde ondergrond. De vacht van uw hond, zeker bij langharige honden, vraagt in de winter wat extra aandacht. Juist door regelmatig te borstelen worden klitten voorkomen en blijft de isolerende werking van de vacht optimaal. En controleer na een stevige wandeling de voeten van uw hond op ijsklonten. Verwijder deze door onderdompelen in warm water.
Strooizout en antivries vermijden
Antivries heeft een heerlijke zoete geur. Een geur die honden heerlijk vinden. Maar ze mogen dit beslist niet innemen. Antivries is gif voor uw hond, ze kunnen er dood aan gaan. Aan strooizout gaan honden niet zo snel dood, maar deze pekel is wel een gif voor onze viervoeter. En wanneer ze maar genoeg innemen, kunnen ze ook daardoor sterven. Het meeste strooizout nemen honden op door na de wandeling in de sneeuw de poten schoon te likken en ook door sneeuwballen met pekel op te eten. Voorkom dit dus door de pootjes met warm water af te spoelen bij thuiskomst en geen sneeuwballen te gooien.
Honden beter niet op het ijs
Een hond kan beter niet op ijs lopen. Waarom? Een hond weet niet of het ijs dun of dik is, alleen dat het wel leuk en anders lopen is. Een hond weet niet wat door het ijs zakken is. En wanneer dat gebeurt dan kan hij zelf niet uit het wak komen. Sterker nog hij kan direct onder het ijs verdwijnen en in paniek raken. Vaak ziet niemand dat het gebeurt en is er van redden geen sprake meer. Daarbij honden op het ijs laten lopen is als op een gladde vloer. Het gebrek aan sleutelbeenderen en het maken van een glijpartij is een ongelukkige combinatie (verrekkingen of erger…). Beter dus om uw hond aan te leren niet op ijs te lopen.
En vooral… geniet van de winter met uw hond
Knip de lange haren bij de ogen en tenen van uw hond weg, borstel hem stevig en ga lekker op pad. Blijf lekker doorlopen en spoel de poten bij thuiskomst even af met warm water. Geef hem dan zijn welverdiende portie voer en laat hem lekker fris water lebberen. Heerlijk toch? Vooral doen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl