Het weerwolfsyndroom bij honden is een zeldzame neurologische aandoening die zich uit in afwijkend gedrag en onvoorspelbare reacties. De aandoening heeft niets te maken met overmatige haargroei, zoals vaak wordt gedacht. Dit misverstand bestaat doordat het weerwolvensyndroom bij mensen door een genetische mutatie wel overmatige haargroei (hypertrichose) geeft. De term 'weerwolfsyndroom' bij honden verwijst naar het plotselinge, soms agressieve gedrag dat honden kunnen vertonen, vaak zonder duidelijke aanleiding. U vindt hier wat dit syndroom inhoudt, wat de oorzaken en symptomen zijn, hoe dierenartsen het vaststellen en welke zorg het beste kan worden geboden aan honden met deze aandoening.
Waarschuwing NVWA voor kauwbotjes
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor kauwbotjes die mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Internationaal vermoeden onderzoekers dat bepaalde kauwbotten, kauwsnacks en kauwstaven tijdens het productieproces mogelijk verontreinigd zijn geraakt met mycotoxinen. Ofwel dat er een toxisch middel is gebruikt ter behandeling tegen de mycotoxinen. Het valt op dat vooral middelgrote tot grote honden en jongere honden worden getroffen en dat zij vaker kauwbotten krijgen dan kleine en oudere honden. Vaak zijn meerdere honden uit hetzelfde huishouden besmet. Ook de KNMvD geeft een veiligheidswaarschuwing voor de kauwbotjes af. Controleer altijd de herkomst en kwaliteit van kauwbotjes en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
Actuele situatie 8 januari 2025
Neurologische klachten bij honden na het eten van Barkoo kauwbotten lijken volgens Paul Mandigers, veterinair neuroloog bij het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem en universitair hoofddocent bij de faculteit Diergeneeskunde, te wijzen op een intoxicatie (vergiftiging). Hoewel niet elke hond ziek wordt, speelt individuele gevoeligheid een rol. Inmiddels heeft hij 7 honden met het weerwolfsyndroom in behandeling, deze zijn allen herstellend. Zijn behandeling bestaat uit het toedienen van anti-epileptica afhankelijk van de situatie. In Duitsland zijn er meer fatale gevallen gemeld, en de Universiteit van Hannover doet momenteel onderzoek. Mandigers benadrukt dat dierenartsen snel hebben gehandeld door collega’s en beroepsorganisaties te waarschuwen, maar dat het bredere publiek mogelijk nog niet voldoende is bereikt. Ook in Duitsland wordt een enquête uitgevoerd om meer inzicht in het syndroom te krijgen, waarbij wordt gewezen op het merk Barkoo, al sluit men andere merken niet uit.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 47 meldingen ontvangen van zieke honden na consumptie van Barkoo kauwbotten, waarvan 13 met fatale afloop. De NVWA heeft de Duitse autoriteiten geïnformeerd. Ondertussen meldt Nina Meyerhoff van de Universiteit van Hannover dat sinds de zomer van 2024 minstens 53 honden met neurologische klachten zijn behandeld in Duitstalige landen, en dat ook dierenartsen in België, Frankrijk, Finland en Denemarken soortgelijke gevallen hebben gerapporteerd.
Onvoorspelbaar gedrag en gehuil van een wolf
Het weerwolfsyndroom is een neurologische aandoening waarbij honden plotseling en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dit kan variëren van extreme angst en hyperactiviteit tot agressie en desoriëntatie. Daarbij kunnen ze huilen als een wolf. De aandoening wordt vaak verward met andere gedrags- of hersenziekten, maar onderscheidt zich door de heftigheid en abruptheid van de symptomen.
In sommige gevallen kunnen honden gedurende korte periodes normale gedragskenmerken vertonen, waarna plotselinge gedragsveranderingen optreden die niet passen bij hun normale persoonlijkheid.
Oorzaken weerwolfsyndroom bij de hond
De precieze oorzaken van het weerwolfsyndroom zijn nog niet volledig duidelijk. Meer onderzoek is nodig om de precieze oorzaken en risicofactoren volledig in kaart te brengen.
Symptomen van het weerwolfsyndroom
De symptomen van het weerwolfsyndroom kunnen per hond verschillen, maar de meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Onverwachte agressie: Plotselinge uitbarstingen van agressief gedrag, zelfs tegenover bekende mensen of dieren. Gaat vaak gepaard met gehuil dat doet denken aan een wolf.
- Desoriëntatie: De hond lijkt de weg kwijt te zijn of herkent vertrouwde personen en plaatsen niet meer.
- Overmatige angst: Angstreacties zonder duidelijke reden, vaak gepaard met trillen of verstopgedrag.
- Hyperactiviteit: Onrustig gedrag, overmatig rondlopen of zelfs dwangmatige bewegingen.
- Abnormale pupillen: Vergrote of ongelijkmatige pupillen kunnen een teken zijn van neurologische problemen.
- Epilepsie: focale en gegeneraliseerde epileptiforme aanvallen kunnen optreden.
Deze symptomen kunnen afzonderlijk of in combinatie optreden en variëren in ernst en duur. Uiteindelijk kan het weerwolvensyndroom de dood van de hond tengevolge hebben.
Diagnose en behandeling
Diagnose:
Het vaststellen van het weerwolfsyndroom vereist een grondig onderzoek door een dierenarts, vaak in samenwerking met een dierenneurologiespecialist. Dit onderzoek kan bestaan uit:
- Lichamelijk onderzoek
- Bloedonderzoek
- Neurologisch onderzoek
- Beeldvorming, zoals een MRI of CT-scan
Behandeling:
Er is op dit moment geen specifieke behandeling voor het weerwolfsyndroom. De behandeling richt zich voornamelijk op klinische beelden. Omdat (focale) epilepsie vaak gezien wordt is een hoeksteen van de behandeling een anti-epilepticum.
- Medicatie: Kalmerende middelen of medicijnen tegen epilepsie kunnen helpen om de symptomen te verminderen.
- Omgevingsaanpassingen: Een rustige, voorspelbare omgeving kan stress en angstreacties helpen verminderen.
Interessante feiten en inzichten
- Het weerwolfsyndroom komt zeer zelden voor.
- Sommige honden kunnen redelijk normaal functioneren tussen de aanvallen door.
- De meeste honden herstellen nadat de eigenaar is gestopt met het geven van de kluiven. Soms is langere tijd medicatie nodig.
- Let wel. Neurologische agressie ten gevolge van het rage syndroom ofwel woedesyndroom betreft een ander ziektebeeld. Bepaalde hondenrassen, zoals de Engelse Springer Spaniël, de Cocker Spaniël (vooral de Engelse variant), de Dobermann Pinscher en de Labrador Retriever (in mindere mate) zijn daar vatbaarder voor.
Vermoeden van het weerwolfsyndroom bij uw hond?
Het weerwolfsyndroom bij honden is een complexe neurologische aandoening die uitdagend kan zijn voor zowel hond als eigenaar.
Heeft u vermoedens dat uw hond mogelijk aan deze aandoening lijdt? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts voor een juiste diagnose en passend advies.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: