• Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Kat-gras-eten

Waarom eet mijn kat gras?

Het is een herkenbaar tafereel voor veel katteneigenaren: uw kat wandelt de tuin in, neemt een paar happen gras en braakt het vervolgens uit. Het lijkt op het eerste gezicht vreemd gedrag. Katten zijn immers vleeseters. Dus waarom eten ze gras? In deze blog gaan we in op dit fascinerende gedrag, bekijken we mogelijke verklaringen, en bespreken we of het schadelijk is – of juist heel normaal.

Uw kat eet gras: instinct of ongemak?

Hoewel katten obligate carnivoren zijn – ze hebben vlees nodig om te overleven – eten ze toch af en toe planten. Gras staat met stip bovenaan dat lijstje. Er zijn verschillende theorieën die dit gedrag proberen te verklaren:

  1. Gras eten om te braken?
    Een veelgehoorde verklaring is dat katten gras eten om over te geven. Het klopt dat gras regelmatig een braakreactie opwekt, maar wetenschappers vermoeden dat katten gras eten niet met de intentie om te braken. Het braken is eerder een bijwerking dan een doel op zich.

  2. Natuurlijke reiniging van het spijsverteringskanaal
    Gras bevat vezels die voor katten onverteerbaar zijn. Na het eten van een prooi – inclusief vacht en botjes – kan gras helpen deze resten efficiënter uit het lichaam te verwijderen. Ook bij huiskatten zou dit een natuurlijke manier kunnen zijn om haarballen of ander moeilijk verteerbaar materiaal kwijt te raken.

  3. Een bron van voedingsstoffen
    Gras bevat foliumzuur (vitamine B11), een belangrijke stof voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wilde katten halen dit waarschijnlijk uit de maaginhoud van hun prooien. Voor huiskatten kan gras mogelijk dienen als alternatieve bron.

Is gras eten gevaarlijk voor uw kat?

In de meeste gevallen is gras eten volledig onschadelijk. Het is normaal gedrag dat wereldwijd bij katten voorkomt. Toch zijn er een paar dingen waar u op moet letten:

  • Gebruik van pesticiden of kunstmest
    Gras dat behandeld is met chemische middelen kan giftig zijn voor uw kat. Laat uw kat daarom liever niet overal vrij grazen.

  • Scherpe grassoorten
    Sommige grassoorten kunnen de keel, tong of het gehemelte irriteren of beschadigen. Kies dus voor veilige, zachte grassoorten.

  • Veelvuldig braken
    Een enkele keer braken na het eten van gras is normaal. Gebeurt het echter vaak, of merkt u andere symptomen zoals lusteloosheid of verminderde eetlust? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Wat als uw kat niet buiten komt?

Binnenkatten hebben doorgaans geen toegang tot vers gras. Toch kunnen zij ook de behoefte hebben om ergens op te kauwen. Dit is problematisch als zij zich richten op kamerplanten, want veel van deze zijn giftig voor katten. Denk bijvoorbeeld aan lelies – zelfs kleine hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.

Een veilig alternatief is kattengras. Dit zijn speciaal gekweekte grassoorten zoals gerst of tarwegras, die niet schadelijk zijn en die uw kat gerust kan opeten. Zorg er wel voor dat het gras vers blijft en geen schimmel bevat.

Wetenschappelijke verklaring van dit gedrag

In een studie van de University of California uit 2019 werden ruim duizend katteneigenaren ondervraagd over het gras-etende gedrag van hun dieren. Hieruit bleek:

  • 71% van de katten eet regelmatig gras

  • Slechts 27% van die katten braakt daarna

  • 91% van de katten toonden geen tekenen van ziekte vóór het eten van gras

De onderzoekers concludeerden dat het eten van gras een natuurlijk, aangeboren gedrag is. Het zou kunnen helpen bij het verwijderen van darmparasieten of bij het reguleren van de spijsvertering – ook bij katten die nooit buiten komen.
Bron: Sueda, K. L. C., Hart, B. L., & Cliff, K. D. (2019). Why Do Dogs and Cats Eat Grass? International Society for Applied Ethology Congress Proceedings.

Gras eten is normaal kattengedrag

Gras eten is bij katten een normaal en zelfs nuttig gedrag. Het helpt mogelijk bij de spijsvertering, het verwijderen van haarballen of bij de opname van bepaalde voedingsstoffen. Toch is het belangrijk dat u let op de veiligheid: laat uw kat geen giftige planten eten en bied bij voorkeur schoon kattengras aan, zeker als uw kat uitsluitend binnenshuis leeft.

Als uw kat echter veelvuldig braakt, zich ziek gedraagt of u zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Beter één keer te veel vragen dan te weinig – uw kat vertrouwt immers volledig op u.

Vragen?

Neem gerust contact op met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

Bestel veilig & zeker