Regelmatig wordt urine van honden en katten aangeleverd in de dierenkliniek voor onderzoek.
Een urine onderzoek is nuttig wanneer de volgende klachten zich bij hond of kat voordoen:
- Vaak kleine beetjes plassen
- Urine niet op kunnen houden
- Afwijkende kleur
- Niet kunnen plassen
- Veel drinken/plassen
- Passief urine verlies
Concentratie urine
Voor het bepalen van het soortelijk gewicht van de urine wordt de refractometer gebruikt. Deze bepaling kan duidelijkheid geven over de concentratie van de urine. Met deze informatie weten we iets meer over de nierfunctie en of het dier inderdaad meer drinkt en/of plast.
Zuurgraad pH meten
Met een teststrip wordt bekeken of er een afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine zit en kan de pH (zuurgraad) gemeten worden.
Sediment bekijken
Vervolgens wordt de urine gecentrifugeerd. Hierdoor zakken de zwaardere deeltjes naar beneden. De opeenhoping die hierdoor ontstaat, bestaat uit cellen en soms ook kristallen en/of bacteriën. Dit noemen we het sediment en dit bekijken we onder de microscoop.
Op kweek zetten
Ook kan de urine op kweek gezet worden. Wanneer er bacteriën in de urine zitten kan dit voor een infectie zorgen. De bacteriestam kan bepaald worden en er wordt een antibiogram gemaakt. Op deze manier weten we welk soort bacterie de oorzaak van de problemen zijn en weten we middels het antibiogram voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is. Bij dit onderzoek moet de urine steriel afgenomen zijn om er voor te zorgen dat er geen andere bacteriën in de urine komen.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]

Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl