U moet er nu natuurlijk nog niet aan denken, maar er kómt een moment dat uw huisdier overlijdt. Een moeilijke, maar onvermijdelijke gebeurtenis in elk dierenleven. Bovendien een gebeurtenis waarbij u als baasje allerlei keuzes moet maken. We geven u hier een overzicht van de mogelijkheden.
Mag ik mijn huisdier begraven in eigen tuin?
Het is in veel gemeentes toegestaan om uw huisdier zelf te begraven, in uw eigen tuin. Zo geeft u uw dier een vast plekje bij u in de buurt. Let wel: dit geldt alleen voor huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren. Aan de afmetingen of plek van het graf worden verder geen eisen gesteld, dus het staat u vrij om voor uw lieveling een mooie plek te kiezen. Vergeet een hond trouwens niet af te melden bij de hondenbelasting. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het voorkomt vreemde situaties op een later moment.
Dierenbegraafplaats
Natuurlijk weet u niet wat een nieuwe eigenaar met uw tuin doet als u ooit gaat verhuizen. Als u er zeker van wilt zijn dat het grafje van uw dier nooit wordt verstoord, kunt u daarom kiezen voor een graf op een dierenbegraafplaats. De prijzen van een begrafenis variëren van 75 tot 150 euro, afhankelijk van de grootte van uw dier. Bij de meeste begraafplaatsen kunt u bovendien al uw persoonlijke wensen bespreken.
Cremeren
Veel mensen kiezen ervoor hun dier te laten cremeren. Ook bij deze optie is er van alles mogelijk. Zo kan uw maatje samen met andere dieren worden gecremeerd, waarna de as over zee wordt uitgestrooid. Als u het toch prettiger vindt om de as zelf uit te strooien of te bewaren, kunt u uw huisdier ook individueel laten cremeren. Ook bij een dierencrematorium heeft u dus alle ruimte om uw eigen wensen kenbaar te maken. De kosten lopen uiteen van 25 tot 200 euro.
Resomeren
U kunt uw dier nu ook laten resomeren. Dat kan individueel of collectief. Resomeren is een proces waarbij de stoffelijke resten van het dier onder druk en met behulp van kaliumhydroxide versneld worden ontbonden in verwarmd water. Deze nieuwe methode is 90% energiezuiniger en 90% minder milieubelastend. Bovendien gaat er 20% meer as terug naar de familie en zitten er in die as minder roetdeeltjes.
Nalaten aan de wetenschap
Aandenkens
Als uw geliefde hond, kat, vogel of knager er niet meer is, kan een mooi aandenken veel troost geven. Doe de leukste foto in een mooi lijstje, bewaar een plukje haar in een doosje of laat een mooi portret maken. U kunt ook nog een stapje verder gaan: uw huisdier laten opzetten. Zo blijft hij of zij altijd in huis, hoewel een opgezet dier natuurlijk heel wat anders is dan een levendig kameraadje. En als u uw lieveling nóg dichterbij wilt hebben, is er tegenwoordig zelfs de mogelijkheid een echte diamant te laten maken van de as. Momenteel merken wij dat een pootafdruk in klei van uw hond of kat een bijzonder waardevol aandenken kan zijn.
Uitzonderingen
De mogelijkheden die we hierboven beschrijven, gelden alleen voor huisdieren. Bij grotere dieren, of dieren die als vee worden aangemerkt, gelden andere regels. Die dieren vallen namelijk onder de destructiewet, wat onder andere betekent dat ze niet begraven mogen worden. Runderen, geiten en schapen moeten dus door de destructiedienst worden opgehaald.
Paardencrematorium
Overleg
Als de mogelijkheden u nog wat onduidelijk zijn, dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Die heeft vaak de nodige ervaring op dit gebied, en kan u meer informatie geven of u helpen met kiezen. Maar welke keuze u ook maakt, het belangrijkste advies dat we u kunnen geven is: doe wat uw hart u ingeeft. U zult zich het prettigst voelen als u afscheid neemt van uw dier op een manier die bij hem of haar past.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected] Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl