• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
e5f8219397f8704f2ce9c4f3b43f7434

Mijn hond heeft pijn

Heeft mijn hond pijn? Lastig te zeggen vaak of een hond pijn heeft. Wel zijn er een aantal signalen die pijn mogelijk kunnen aangeven:

  1. Mank lopen
  2. Agressiever geworden
  3. Bang geworden
  4. Niet eten/drinken
  5. Veel slapen
  6. Terug trekken
  7. Aanhankelijker
  8. Zichzelf likken
  9. Rare geluiden maken
  10. Gedrag herhalen
  11. Ogen dicht knijpen
  12. Oppervlakkig ademen
  13. Anders dan anders zijn

Wat te doen bij pijn?

Wanneer u pijn vermoedt bij uw hond dan gaat u naar uw dierenarts. Het belangrijkste is dan dat uw dierenarts de diagnose stelt waar deze pijn vandaan komt. Eerst wordt de onderliggende oorzaak verholpen en dan kan er eventueel sprake zijn van het ondersteunen van uw hond met pijnstilling. Bij ouderdom en chronische aandoeningen kan het nodig zijn de hond symptomatisch te verlichten door het geven van pijnstillers en zo zijn er meer indicaties die uw dierenarts het beste kan inschatten.

Pijnstillers bij de hond

Bij ieder levend wezen speelt het pijn-gen een belangrijke rol bij het wel of niet voelen van pijn. Ontbreekt dit gen dan wordt er geen pijn meer gevoeld. Dat lijkt op zich mooi, maar dat betekent ook dat er allerlei beschadigingen kunnen ontstaan aan het lichaam door het ontbreken van waarschuwingssignalen tegen brand- en ander gevaar. Pijn voelen is dus essentieel voor het leven. Zo ook bij honden. Wanneer er echter sprake is van te veel pijn dan moeten we de hond helpen. Vooral als de onderliggende oorzaak al verholpen is, bijvoorbeeld door een operatie. En dat kan gelukkig o.a. met effectieve pijnstillers.

Welke pijnstillers zijn er?

Het doel van een pijnstiller is het verzachten en liefst weg nemen van pijn. Veelgebruikte pijnstillers bij de hond zijn de zogenaamde NSAID’s. Dit zijn ontstekingsremmende middelen die de aanmaak van prostaglandines remmen en daardoor pijn verminderen. Prostaglandines zijn echter ook nuttig, zij ondersteunen de afweer reactie en beschermen bijvoorbeeld het maagslijmvlies. Bij gebruik van NSAID’s is er dus een wat verhoogde kans op maagbloedingen. Dit speelt overigens bij mensen meer dan bij dieren.

Zowel in smakelijke tabletvorm, als ook als vloeistof zijn er 2 soorten pijnstillers voor de hond:

  • NSAID’s gebaseerd op Meloxicam als werkzame stof. Voorbeelden hiervan zijn de merknamen Metacam, Novacam, en Inflacam. Deze kunnen ook voor de kat worden voorgeschreven.
  • NSAID’s op basis van Carprofen als werkzame stof. Voorbeelden hiervan zijn de merknamen Rimadyl en Carporal. Nooit gebruiken bij de kat.
  • NSAID’s op basis van Grapiprant als werkzame stof. Grapriprant werkt op een andere wijze dan de andere NSAID’s. Grapriprant blokkeert namelijk EP4, een specifieke doelreceptor voor prostaglandinen, die zo pijn veroorzaken bij osteoartritis. Voorbeeld hiervan is de merknaam Galliprant voor honden.
  • Er zijn natuurlijke middelen, zoals kruiden en lichaamseigen stoffen, die kunnen ondersteunen bij het verlichten van de pijn.
  • Overigens kunnen Omega-3 vetzuren ook prostaglandines in het lichaam verminderen.

Nadelen NSAID pijnstillers

NSAID’s zijn middelen die zuur zijn. Dat kan in bepaalde gevallen zorgen voor maagdarm problemen. Daarbij gaan ze dus de maag beschermende werking van de prostaglandines tegen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn dan ook maagdarm klachten. Daarbij gaan ze de werking van de prostaglandines in de nieren tegen, deze verruimen namelijk de slagaderen en dat wordt door de NSAID’s tegen gegaan. Op zich geen probleem als dit tijdelijk is, maar bij honden met nierfalen kan dit wel een probleem worden.

Andere soorten pijnstillers

Er zijn natuurlijk meer soorten pijnstillers voor de hond. Bijvoorbeeld de opiaten. Deze worden eigenlijk alleen gebruikt bij operaties e.d. in de dierenkliniek. Mede omdat dit ook gebonden is aan de Opiatenwet. Tramadol is het enige middel dat op voorschrift van de dierenarts eventueel wel kan worden mee gegeven. Belangrijkste bijwerking van de opiaten is het onderdrukken van de ademhaling.

Gebruik nooit Paracetamol

Geef uw hond of kat nooit Paracetamol. Zeker bij de kat kan een kleine dosis al dodelijk zijn. Ook de andere huis, tuin en keuken “aspirientjes” kunt u beter niet aan uw huisdier geven daar veelal de dosering bij dieren onbekend is en zeker bij katten de werkzame stof weleens bijzonder schadelijk kan zijn.

Op voorschrift van uw dierenarts

In Nederland is het zo geregeld dat alle NSAID’s pijnstillers voor de hond uitsluitend op voorschrift van de dierenarts mogen worden verstrekt. De dierenarts stelt de diagnose bij uw hond en aan de hand daarvan kan hij eventueel NSAID’s voorschrijven. Twijfelt u zelf of uw hond pijn heeft, ga dan altijd in overleg met uw dierenarts. Tegenwoordig is het niet meer nodig dat dieren onnodig pijn lijden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Misschien vindt u ons artikel over natuurlijke pijnstillers ook interessant.