Paracetamol niet voor hond en kat

Waarom geen paracetamol aan hond of kat geven?

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat niet lekker is, is het verleidelijk hem of haar ook wat paracetamol te geven. Doe dat niet! Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Het lichaam van de mens en dat van onze honden en katten werkt echter niet hetzelfde! Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval, overlijden.

Paracetamol kan dodelijk zijn

Bij de kat is 75 mg/kg al dodelijk, dat wil zeggen dat ½ paracetamol tablet van 500 mg al dodelijk kan zijn voor een kat. Bij een dosering van 20 mg/kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan, dat betekent bij minder dan een kwart tabletje! Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn: braken, benauwdheid, depressie en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan. Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Bij een dosering van 100-150 mg/ kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags. Omdat paracetamol een zeer korte werkzame periode heeft bij honden, maximaal 1,5 uur, is het gebruik van weinig nut en kunnen er alleen grote problemen ontstaan wanneer per ongeluk te veel wordt gegeven. Het is aan te raden alleen pijnstillers te gebruiken die worden voorgeschreven na een bezoek aan de dierenarts.

Mijn dierenarts heeft paracetamol voorgeschreven

Het kan zijn dat uw dierenarts paracetamol voor uw hond heeft voorgeschreven. Dit kan het geval zijn wanneer de reguliere pijnstillers (de geregistreerde diergeneesmiddelen) niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld bij ernstig nierfalen en dracht. Bij katten zal dit nooit het geval zijn, aangezien katten nooit paracetamol mogen innemen.

Toch paracetamol opgenomen?

Kortom, geef geen paracetamol aan uw huisdier. Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat wel paracetamol binnen heeft gekregen. Als het minder dan 2-4 uur geleden is dat uw hond of kat paracetamol binnen heeft gekregen, dan is het belangrijk het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken, want dit kan grote schade aan de organen geven. Ga bij een dierenarts langs. Die zal u ook advies kunnen geven wat nog meer te doen.  

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Vergiftiging, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Slecht

  Vreemde diagnose
  Wij hebben tientallen honden gehad !
  En regelmatig dit toegediend en de meeste honden waren weer snel herstelt , het werk het zelfde als bij een mens , maar ik begrijp het wel de dierenartsen willen ook graag geld verdienen .! Met vr groet

 • Wel of niet paracetamol ?

  Ik ken velen die hun hond paracetamol geven. Een hond had tumor aan zijn buik hangen, zat geen leven meer in en zou elke dag kunnen sterven. Zijn baasje gaf hem toen elke morgen een paracetamol en de hond speelde weer etc.en heeft nog 7mnd geleefd. Door paracetamol knapte de hond helemaal op, hoe kan dit dan?

 • NIET DOEN!!!

  Gewoon geen medicatie voor mensen aan dieren geven of ze er nu niet of wel ziek of ervan overlijden Gewoon NIET doen. Je speelt met een leven vergeet dat niet. En daar zijn mijn beesies te waardevol voor.

 • pijnstilling

  Het is heel lastig als je DA je zegt dat bv. de pil Lyrica hetzelfde is van mensen als voor dieren.
  Slik zelf het medicijn, toen mijn dochter haar kat beetje verdoofd moest, o.a. ook voor vuurwerk, werd haar gezegd klein beetje poeder van de Lyrica pil aan de Bengaal te geven.
  Dat is toch niet goed?
  Ik zou het zelf nooit doen maar lastig als de DA het zegt!?

 • Ons beestje knapte er echt van op.

  Sorry hoor maar ik vind dit ook echt onzin, sterker nog: onze dierenarts heeft het zelfs aangeraden na een ingreep. Je zag hem er gewoon van opknappen.

 • Alternatieven?

  Ik wil er best in meegaan dat paracetamol niet goed is, hoewel mijn vroegere dierenarts zei dat het best kon.
  Waar ik grote moeite mee heb is dat er dan niet een hondenpijnstiller is die je gewoon bij het "honden-Kruitvat" kunt kopen voor een paar euro. Voor dieren is het dan opeens oei, oei, gevaarlijk, onverantwoordelijk, baas heeft er geen verstand van, en moeten het middelen van tientallen euro's zijn die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Daar is geen andere verklaring voor dan pure commercie.

 • Paracetamol

  Ik heb mijn honden ook wel eens een kwart of halve paracetamol gegeven. Ze knapte er altijd van op en hebben nooit ergens last van gehad.

 • Paracetamol

  Ooit eens een dierenarts meegemaakt. Die kinderparacetamol voorschreef. Maar ik mocht het toen niet vermelden in de praktijk. Want de meningen waren daar nogal verdeeld onder. Vond dit toen heel lastig. Het was een al wat oudere dierenarts. Heb het bij mijn hond niet gebruikt toen. Maar bracht me toch best in een vervelende situatie. Heb toen gebruik kunnen maken van pijnstillers die mijn vriendin altijd in huis heeft. En dat hebben we toen omgerekend wat mijn hond per kg nodig had.

 • Toch algemene regel, medicijn mens nooit goed voor hond ?

  Altijd dierenarts raadplegen en niet zelf voor dierenarts gaan acteren als uw dier zich ziek voelt.

 • Paracetamol voor honden is zeer gevaarlijk

  Paracetamol voor honden is zeer gevaarlijk . Wij hebben al verschillende honden gezien met vergiftegingsverschijnsel door paracetamol . Gewoon niet doen . Speel niet met het leven van je hond zonder dat je medische kennis hebt . En dat dierenartsen graag geld verdienen staat buiten het feit dat Paracetamol geven door onkunde medisch onverantwoordelijk is . Wees niet kortzichtig en doe dit gewoon niet .