Wat is een hartruis?
Bij dieren met een hartruis kunnen we met de stethoscoop trillingen horen in het hart. Deze trillingen kunnen ontstaan door wervelingen in de bloedstroom. Dit kan bijvoorbeeld bij een hoge stroomsnelheid van het bloed, afwijkingen aan kleppen of hartwand, vernauwingen van vaten, aangeboren afwijkingen of te waterig bloed (lage viscositeit) zoals bij bloedarmoede. Een hartruis zelf is geen ziekte, maar is meestal wel een aanwijzing dat er wat mis is. Aanwezigheid van een hartruis betekent niet altijd dat sprake is van een hartziekte, omdat een hartruis ook aanwezig kan zijn bij bloedarmoede of koorts. Ook bij kittens tot ongeveer 3 maanden leeftijd kan soms een hele zachte hartruis worden gehoord die vanzelf overgaat.
Bij sommige kattenrassen (bv. Maine Coon, Noorse boskat, Britse korthaar en Ragdoll) komt hypertrofische cardiomyopathie (HCM) regelmatig voor. Hierbij is de hartspier sterk verdikt, waardoor het bloed minder goed kan stromen. In het beginstadium is lang niet altijd een ruis aanwezig. Er bestaat een test waarmee bepaald kan worden of een kat een grote kans heeft op het ontwikkelen van een hartziekte of reeds sprake is van een hartziekte. De oorzaak zal dan nog met een echo moeten worden vastgesteld.
Wat zijn de symptomen?
Bij sommige katten merken we nog niets. Andere katten hebben een verminderd uithoudingsvermogen of worden benauwd door vochtophoping. Kittens kunnen minder goed groeien en blijven achter ten opzichte van de andere kittens. Als sprake is van hartfalen, kan de kat ook plotseling overlijden. Dit kan zelfs zonder dat u eerder iets heeft gemerkt. Ook kan bij katten een verlamming van de achterhand ontstaan door een thrombo-embolie.
Hoe stellen we de diagnose?
Door naar het hart te luisteren met de stethoscoop, kan soms een aanwijzing worden verkregen over de oorzaak van de hartruis. Daarnaast zijn het ras en de leeftijd waarop de hartruis voor het eerst wordt gehoord van belang. Bij kittens kan sprake zijn van een aangeboren hartafwijking, terwijl bij volwassen katten vaker een verkregen hartaandoening aanwezig is.
Een hartruis kan worden waargenomen bij zieke dieren, maar ook een toevalsbevinding zijn wanneer het dier onderzocht wordt voor bijvoorbeeld de jaarlijkse vaccinatie. Uw dier lijkt dan nergens last van te hebben. Toch is het vaak belangrijk om verder onderzoek te doen naar het hart met behulp van echografie. Zo kan een hartziekte vroegtijdig worden opgespoord en de ernst worden ingeschat. Op tijd starten met de juiste behandeling kan het optreden van hartfalen dan vertragen of voorkomen.
Bij bepaalde raskatten is een bloedscreening voorafgaand aan een narcose vaak verstandig. Zo kan een hartafwijking vroegtijdig worden opgespoord, ook als er nog geen hartruis aanwezig is.
Waaruit bestaat de therapie?
Afhankelijk van de oorzaak van de hartruis en de leeftijd van de kat kan ingegrepen worden met medicatie of chirurgie. Per patiënt wordt bekeken wat de beste optie is.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl