• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
f593bd68cfc3752483422fe69fe78af6

Hoera, een nieuwe pup in huis

Een vertederende kleine pup in huis verrast je iedere keer weer. Voortdurend zijn ze op onderzoek uit, overal aan ruiken, overal op bijten en alles uitproberen. Pups zijn eigenlijk net kleine kinderen. Dus ook pups hebben een goede opvoeding nodig. U wilt immers dat uw pup opgroeit tot een gezond en sociaal lid van uw gezin. Een hele verantwoordelijkheid, maar een pup opvoeden is vooral heel leuk.

Een pup kopen

Iedereen wil het liefst een gezonde pup. Met alle berichten over malafide hondenfokkers (broodfokkers), is het belangrijk dat u op een aantal zaken let bij het kopen van een pup. Een goede fokker doet er alles aan om de pus gezond te houden, zorgt voor een goede socialisatie en wil dat de pup goed terechtkomt bij de nieuwe eigenaar. Er zijn dan ook een aantal zaken waar u op kunt letten:

  • Een pup moet minimaal 7 weken oud zijn voor hij/zij het nest mag verlaten.
  • Indien een pup uit het buitenland komt, moet hij/zij minimaal 15 weken oud zijn en op tijd zijn ingeënt tegen rabiës.
  • De pup is gechipt. Dit is in Nederland verplicht vóórdat de pups 7 weken oud zijn.
  • De pup is ingeënt. In Nederland worden de pups op 6, 9 en 12 weken gevaccineerd.
  • De pup is ontwormd. Alle pups worden geboren met wormen en ze worden standaard dan ook op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd ontwormd.
  • Er zijn maar 1 of enkele nestjes aanwezig. Als er meerdere nesten zijn (van verschillende rassen), moet u bedacht zijn op mogelijke malafide handel.
  • Het hok is schoon.
  • De pups groeien op in huis. Dit is zeer belangrijk voor de eerste socialisatie van de pups.
  • Moederhond is aanwezig. Er worden soms allerlei smoezen gebruikt om te verklaren waarom de moederhond er niet is, trap hier niet zomaar in.
  • De pups zijn nieuwsgierig en de fokker kan u vertellen over de verschillende karakters en zal proberen een goede match voor u te vinden. Een pup mag niet snel angstig zijn.
  • De fokker geeft duidelijke informatie en gunt u de tijd om de pups te bekijken en een beslissing te nemen. Ga niet over één nacht ijs en neem hiervoor echt de tijd.
  • Neem de tijd om het koopcontract door te lezen. Wij komen de meest vreemde contracten tegen die bijvoorbeeld een bepaalde voeding verplichten of de fokker vrijstellen van aansprakelijkheid bij erfelijke aandoeningen. Deze zijn niet altijd volgens de wetgeving.
  • Heeft u een goed gevoel bij de fokker? Indien u twijfelt, koop de pup dan niet! Fokkers weten dat het heel lastig is om zo’n schattige pup niet mee te nemen wanneer u op bezoek bent. Hier maken de malafide hondenfokkers dan ook misbruik van. Gebruik bovenstaande checklist en ga af op uw ‘onderbuikgevoel’.

Uw dierenarts

Centraal in de gezondheid van uw pup staat de dierenartspraktijk. De dierenarts speelt een belangrijke rol in het gezond houden van uw hond en gelooft in het belang van een goede en vroege opvoeding van pups. Zo zijn er puppy party’s. U krijgt op deze party informatie over de opvoeding, gezondheid en de verzorging van uw pup. Tevens kunt u uw pup op een positieve manier kennis laten maken met de dierenartsenpraktijk en met andere pups.

Wat te doen met een nieuwe pup in huis?

 

Socialisatie

Honden hebben aan het begin van hun leven een unieke eerste socialisatiefase. Deze belangrijke periode in de opvoeding van uw hond duurt tot de pup ongeveer 12 weken oud is. Alles wat uw pup in deze periode meemaakt zal hij accepteren als normaal of natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat u als kersverse eigenaar uw pup al op jonge leeftijd zoveel mogelijk positieve ervaringen laat opdoen met andere volwassenen, kinderen, andere honden, katten, konijnen, verkeer, etc. Hiermee legt u de basis voor jarenlang plezier met uw hond die, indien nodig, overal mee naar toe kan.

Het voorkomen van probleemgedrag

Helaas komt probleemgedrag voor bij honden. Een groot deel van de gedragsproblemen kan voorkomen worden door een goede socialisatie. Pups leren namelijk snel. Niet alleen gewenst gedrag maar ook het gedrag wat later voor problemen kan zorgen. Daarom is het zo belangrijk dat u uw pup op een positieve manier gewenst gedrag aanleert. Een pup kan bijvoorbeeld tijdens de socialisatie leren om alleen thuis te zijn. Zo voorkomt u eventuele problemen op latere leeftijd zoals blaffen en het stukbijten van de meubels bij alleen zijn. Ook spelen met andere honden is belangrijk in de socialisatiefase. Het spelen met andere honden levert vooral positieve ervaringen op maar kan ook soms negatieve ervaringen opleveren. U wilt toch dat uw pup leert dat het leuk is om met andere honden om te gaan en geen vechtersbaas wordt. Tijdens de Puppy Party wordt daarom lang stil gestaan bij de socialisatie en opvoeding van uw pup.

De gezondheid van uw pup

Tijdens de Puppy Party wordt meer verteld over de gezondheid van uw pup en wat u er aan kan doen om hem gezond te houden.

Uw pup moet bijvoorbeeld goed ingeënt zijn tegen diverse besmettelijke ziekten voordat hij met andere honden in aanraking kan komen. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn; het belang van een goede en regelmatige ontworming en wat u het beste aan vlooien- en tekenbestrijding kunt doen.

Goede voeding

Net als mensen moeten ook honden goed en gezond eten. Dit geldt met name voor pups, die in de eerste levensmaanden heel snel groeien. Een hond in de groei heeft natuurlijk andere voedingsbehoeften dan een volwassen of oudere hond. Daarom kunt u uw pup het beste een speciale puppyvoeding geven. Tijdens de Puppy Party krijgt u meer informatie over het belang van goede voeding.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl