• Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
1919c561fe52b9358b2904f7ab7622a3

Dodelijke kattenziekte in Nederland

De Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft in juli 2024 uitbraken van kattenziekte vastgesteld in o.a. Bergambacht. Ledeacker, Moerdijk, Odijk en Ruurlo. In België (Antwerpen) zijn inmiddels ook 2 gevallen gemeld. Ook eerder dit jaar, in januari, heeft in een kattenopvangcentrum in het Brabantse Uden het dodelijke virus voor katten toegeslagen. En in 2020 was dit het geval in Ermelo en Harderwijk. Vele katten gaan beroerd dood door dit virus. Het betreft hier het zogenaamde Panleucopenie virus, ook wel kattenziekte genoemd. Dit virus is zeer besmettelijk voor de kat en kan de dood tot gevolg hebben.

Wat is kattenziekte?

Kattenziekte is de meest dodelijke virusziekte bij de kat. Kattenziekte wordt veroorzaakt door FPV, het feline panleukopenia virus. Dit Parvo virus kan maandenlang besmettelijk blijven en is bestand tegen vele schoonmaakmiddelen en extreme omstandigheden.

Wat doet het kattenziekte virus bij de kat?

Het kattenziekte virus beschadigt de darmen van de kat. Deze beschadiging is dusdanig dat het lichaam van de kat geen vocht en voedingsstoffen meer kan opnemen. Behandelen heeft eigenlijk geen zin. De kat sterft door uitdroging.

Wat zie ik aan een kat met kattenziekte?

Kat ziet er ziek en sip uit.

De eerste symptomen van kattenziekte zijn

  • Slomer worden
  • Hoge koorts
  • Overgeven
  • Diarree
  • Acute sterfte

Ook abortus en neurologische verschijnselen kunnen voorkomen. De katten zijn bovendien erg vatbaar voor andere infecties omdat hun weerstand wordt vernietigd door het virus. Wanneer een kat besmet wordt met het kattenziekte virus dan wordt de kat snel ziek en sterft meestal binnen 1 tot 2 dagen.

Hoeveel katten zijn er in Nederland?

In Nederland is niet exact bekend hoeveel katten er zijn. De schattingen lopen uiteen van 3.5 tot 4.5 miljoen. De meeste katten leven binnen bij de mens, de huiskatten, dat zijn er zo’n 3 miljoen. Buiten leven er, in al dan niet verwilderde staat, ruim 1.5 miljoen, de zogenaamde zwerfkatten. Van de huiskatten is zo’n 30% beschermd tegen de kattenziekte door het vaccin.


Hoe worden katten besmet met het kattenziektevirus?

Katten kunnen kattenziekte oplopen door contact met andere katten die het virus bij zich dragen. Met name katten in catteries, opvanghuizen en asiels lopen risico.

Veel katten bij elkaar in een kattenopvang

Kittens van 6 tot 8 weken jong lopen ook meer risico op kattenziekte. De hoeveelheid antistoffen in de moedermelk is vaak net te laag voor een goede bescherming. En vaccineren is op die leeftijd lastig omdat de hoeveelheid antistoffen daarvoor net te hoog kan zijn. Ook katten die altijd binnen zijn kunnen kattenziekte oplopen doordat mensen het virus mee naar binnen kunnen nemen. Het hardnekkige virus overleeft namelijk op schoenen, kleding, handen, andere dieren en op veel meer materialen.

Kan een kat genezen van kattenziekte?

Een kat kan vrijwel niet genezen van kattenziekte. Meer dan 90% van de katten met kattenziekte gaat binnen 48 uur dood. Vrijwel alleen in een vroeg stadium kan uw dierenarts uw kat symptomatisch behandelen met kans op herstel. Wanneer de kat het wel overleeft dan kan de kat drager blijven van het virus en zo andere katten besmetten. Euthanasie is dan in overleg met de dierenarts de beste optie.

Kan mijn kat deze dodelijke kattenziekte krijgen?

Wanneer uw kat is gevaccineerd met de grote cocktail dan heeft uw kat niets te vrezen. U kunt dit zien doordat in het vaccinatieboekje van uw kat de Tricat sticker aanwezig is. Iedere 3 jaar moet dit vaccin aan uw kat zijn toegediend voor een goede bescherming.

Wat moet ik doen wanneer mijn kat niet is geënt tegen kattenziekte?

U kunt kattenziekte bij uw kat heel goed voorkomen. Laat uw kat vaccineren, ook wel inenten genoemd.

Kitten wordt geënt door de dierenarts
  • Kitten: op 9 weken 1e enting – na 3-4 weken herhalen – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar
  • Volwassen kat: enting kattenziekte – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar.
  • Bij hoog besmettingsrisico (asiels) kitten extra vaccinatie op 16-20 weken leeftijd.

Vaccineren tegen kattenziekte is belangrijk voor uw eigen kat en ook voor alle katten in Nederland. Wanneer meer dan 70% van de Nederlandse katten is gevaccineerd dan worden kattenziekte uitbraken voorkomen. In Nederland is echter maar zo’n 30% van de katten ingeënt tegen kattenziekte.

Is kattenziekte besmettelijk voor hond en mens?

Het kattenziektevirus is niet besmettelijk voor de mens. Dat geldt ook voor honden. Honden hebben hun eigen Parvo virus. Mensen en honden kunnen dus geen kattenziekte oplopen. Wij en honden kunnen dus zelf niet geïnfecteerd raken maar wel heel makkelijk het virus overbrengen op andere katten. Bovendien is het virus moeilijk uit te roeien en kan nog heel lang in een ruimte aanwezig blijven. Als u een kat heeft gehad met kattenziekte kan uw huis nog jarenlang gevaarlijk zijn voor andere katten.

Alleen chloor doodt het kattenziektevirus

Het kattenziektevirus kan langdurig overleven, vooral in vochtige en donkere ruimtes. Om het kattenziektevirus te doden kan chloor worden ingezet. Alcohol en quaternaire ammoniumzouten zijn geen effectief desinfectiemiddel tegen kattenziekte. Chloor kan alleen ontlasting, grond en andere viezigheid niet ontsmetten. Daarom is het noodzaak voor het ontsmetten met chloor, de ruimte eerst grondig schoon met royaal water en zeep. Verwijder alle zeepresten en laat de chloor daarna voldoende lang inwerken. Doe dit liefst 2x achter elkaar. Daarna is de ruimte weer direct te gebruiken. Daar waar chloor niet kan worden ingezet, resteert het grondig schoonmaken met water en zeep.

Vragen?

Dierenarts drs. Robin Holle  kijkt u aan

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl