Verzorging hond na de bevalling


Na een keizersnede

De teef zal na een keizersnede in eerste instantie nog wat versuft zijn. Zorg ervoor dat ze in alle rust bij kan komen en de tijd krijgt om de pups te voeden. Meestal zult u medicatie mee krijgen om de teef gedurende de eerste dagen te geven. Kijk dagelijks naar de buikwond, deze mag niet gaan ontsteken. Meestal zullen de hechtingen na tien dagen verwijderd worden. Bij vragen of twijfel kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Omgeving

Zowel tijdens als na de bevalling is het belangrijk om te zorgen voor een omgeving waar de teef in alle rust kan verblijven. De moeder-kindbinding kan dan goed tot stand komen. Vermijd dan ook allerlei bezoek en drukte rondom de werpkist. Onrust is ongunstig voor de pups, maar kan ook tot ongewenst gedrag leiden bij de moeder. Er is kans dat ze op de pups gaat staan/liggen of ze gaat verslepen.

Voeding

Na de bevalling zal de teef meer voer nodig hebben. Geef haar altijd vers drinkwater en een uitgebalanceerde en energierijke voeding verdeeld over 3-4 maaltijden per dag. In de 3e-4e week na de bevalling geeft de teef erg veel melk en is haar energiebehoefte erg groot, wel 4 keer zoveel dan normaal. Als voldoende energie kan worden opgenomen, zal de teef op gewicht blijven. Enig gewichtsverlies is echter niet direct verontrustend. Als de pups bijgevoerd worden kan de hoeveelheid voeding van de teef langzaamaan teruggebracht worden, zodat de melkgift daalt.

Door de melkgift zal de calciumbehoefte van de teef verhoogd zijn. Indien zij onvoldoende calcium binnenkrijgt met de voeding, bestaat de kans op een levensbedreigende hypocalcemie. Een optimale voeding tijdens de lactatie is dus essentieel. Het geven van extra calcium is echter niet altijd aan te raden. Vraag uw dierenarts om advies.

Ontworming

Zoals reeds bij ‘verzorging van de pups’ besproken is, wordt het moederdier samen met de pups ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken na de bevalling.

Vaginale uitvloeiing

De eerste 4 weken na de bevalling is het normaal dat er nog wat uitvloeiing uit de vulva komt. De eerste paar dagen is de uitvloeiing helderrood, deze wordt geleidelijk aan lichter van kleur en de hoeveelheid neemt af. In de 5e week na de bevalling zal deze doorgaans gestopt zijn. De uitvloeiing dient te allen tijde geurloos te zijn. Stinkende uitvloeiing wijst op problemen, neem contact op met de dierenarts.

Melkklieren

Normaal zijn de melkklieren soepel. Wanneer de melkklieren hard, rood verkleurd of pijnlijk zijn, kan dit duiden op een melkklierontsteking (mastitis). De melk kan dan een afwijkende kleur en/of geur hebben. Neem in dat geval contact op met de dierenarts.

  Ontwormen pups + teef Voeding Vaginale uitvloeiing
Tabel. Overzichtschema voor de verzorging van de teef na de bevalling.
Week 1   Geef meer en hoogwaardige voeding in 3-4 maaltijden per dag Helder, rood, geurloos
Week 2 1e keer   Helder, roze, geurloos
Week 3   Hoeveelheid voer is nu 3-4 keer zoveel dan normaal Helder, doorzichtig, geurloos
Week 4 2e keer Voergift langzaam verminderen Gestopt of afgenomen; helder, doorzichtig, geurloos
Week 5     Gestopt
Week 6 3e keer    
Week 7      
Week 8 4e keer    

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Dierenarts Suzanne van Dijck Dierenartsenpraktijk HorstDrs. Suzanne van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vruchtbaarheid, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau