Verlamming achterhand hond

Wat is het?

Wanneer een hond door een of beide achterpoten zakt of zijn achterpoten helemaal niet meer kan bewegen, is sprake van een  zwakte (parese) of verlamming (paralyse) van de achterhand. De oorzaak kan zowel in de rug (wervelkolom) als bij de heupen of poten zelf liggen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals trauma (door bijvoorbeeld een aanrijding/ongeluk), een rug/halshernia, ontsteking van de tussenwervelschijven of hersenvliezen, een infarct en een embolie. Het kan bij honden van alle leeftijden optreden.

Wat zijn de symptomen?

De hond zal minder kracht hebben in een of beide achterpoten. Soms kan de hond niet meer staan of sleept hij zijn achterpoten achter zich aan. De hond kan pijn hebben, maar dit hoeft niet. Houd hier rekening mee als u uw hond wilt verplaatsen. Een dier dat pijn heeft kan onvoorspelbaar reageren.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan een indruk verkregen worden van de ernst en lokalisatie van de aandoening. Veelal is aanvullend onderzoek met bijvoorbeeld röntgenfoto’s nodig om de oorzaak vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van de verlamming en zal per dier op maat worden gemaakt. Het kan variëren van rust en pijnstilling tot een operatie. Het is wel belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat erger voorkomen kan worden en pijnstilling kan worden gestart. Geef uw hond in geen geval zelf paracetamol! Dit is giftig voor honden en kan dodelijk zijn.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door M. C. Li

  Röntgenfoto gemaakt ik weet alleen de rugwervelkolom wel veel verleden maar verder zeg het niet meer.

 • Reactie door Gracy Garcia

  Hallo,
  Hond heeft problemen met wervelkolom. Kan achterpoten niet gebruiken. Is al zo 6 dagen. In zo'n geval moet de hond rustig blijven of kan therapie beginnen?

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Wanneer uw hond zijn achterpoten niet meer kan gebruiken, dan is een bezoek aan uw dierenarts altijd de beste optie. Er zal een diagnose gesteld worden en afhankelijk daarvan zal een eventuele therapie worden ingesteld. Beterschap, Gracy Garcia

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: