Verlamming achterhand hond

Zeker als honden ouder worden, zien we vaak dat ze moeilijker overeind komen. Iets anders is het wanneer een gezonde hond zomaar door de achterpoten zakken.

Wat als een hond door de achterpoten zakt?

Wanneer een hond door een of beide achterpoten zakt of zijn achterpoten helemaal niet meer kan bewegen, is sprake van een  zwakte (parese) of verlamming (paralyse) van de achterhand. De oorzaak kan zowel in de rug (wervelkolom) als bij de heupen of poten zelf liggen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals trauma (door bijvoorbeeld een aanrijding/ongeluk), een rug-/hals-hernia, ontsteking van de tussenwervelschijven of hersenvliezen, een infarct en een embolie. Het kan bij honden van alle leeftijden optreden.

Waarom wankelt mijn hond?

De hond zal minder kracht hebben in een of beide achterpoten. Soms kan de hond niet meer staan of sleept hij zijn achterpoten achter zich aan. De hond kan pijn hebben, maar dit hoeft niet. Houd hier rekening mee als u uw hond wilt verplaatsen. Een dier dat pijn heeft kan onvoorspelbaar reageren.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan een indruk verkregen worden van de ernst en lokalisatie van de aandoening. Veelal is aanvullend onderzoek met bijvoorbeeld röntgenfoto’s nodig om de oorzaak vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van de verlamming en zal per dier op maat worden gemaakt. Het kan variëren van rust en pijnstilling tot een operatie. Het is wel belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat erger voorkomen kan worden en pijnstilling kan worden gestart. Geef uw hond in geen geval zelf paracetamol! Dit is giftig voor honden en kan dodelijk zijn.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door M. C. Li

  Röntgenfoto gemaakt ik weet alleen de rugwervelkolom wel veel verleden maar verder zeg het niet meer.

 • Reactie door Gracy Garcia

  Hallo,
  Hond heeft problemen met wervelkolom. Kan achterpoten niet gebruiken. Is al zo 6 dagen. In zo'n geval moet de hond rustig blijven of kan therapie beginnen?

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Wanneer uw hond zijn achterpoten niet meer kan gebruiken, dan is een bezoek aan uw dierenarts altijd de beste optie. Er zal een diagnose gesteld worden en afhankelijk daarvan zal een eventuele therapie worden ingesteld. Beterschap, Gracy Garcia

 • uitval na epilepsie

  Onze hond (labrador retriever van 11,5 jaar) heeft een paar maanden geleden een paar zware epilepsie aanvallen achter elkaar gehad. Er zat telkens een uur tussen. Sindsdien klopt het niet meer in haar koppie en heeft ze de hele dag door , soms meerder keren per minuut een black-out. De aanvalletjes komen door de medicatie heen. Maar ook heeft ze sinds de aanvallen uitval van haar achterpoot. Ze valt maar zo om of haar poten glijden onder haar vandaan. Kan dit ook door de epilepsie komen?

  Groeten, Belinda

 • Antwoord op uw vraag

  Dat kan inderdaad door de epilepsie veroorzaakt worden, Belinda Doornbos-Luiten.

  De beschadigingen in de hersenen kunnen bij epilepsie op allerlei manieren tot uiting komen. Uw eigen dierenarts kan bepalen wat de beste behandeling/bijstelling is in deze.

  Veel wijsheid en sterkte, team Dierapotheker.nl

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: