Veel drinken en plassen hond

Sommige honden drinken altijd dezelfde hoeveelheid water, andere honden drinken weinig. Als baas van een hond let u op de water consumptie van uw hond. Het is verstandig naar de dierenarts te gaan als uw hond meer of minder drinkt dan normaal omdat dit een signaal kan zijn dat uw hond ziek is.

Drinkt mijn hond veel?

Een richtlijn voor de hoeveelheid water die een hond drinkt is ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht per dag. Een hond van 10 kg mag dus ongeveer 0,5 liter water op een dag drinken. De hoeveelheid drinken hangt natuurlijk ook af van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid lichaamsbeweging. En een hond die vers vlees of blikvoer krijgt, zal gemiddeld minder drinken dan een hond die op brokken staat. Als uw hond duidelijk meer drinkt of meer is gaan drinken dan voorheen, is het verstandig onderzoek te doen.

Plast mijn hond veel?

Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo’n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen. Met veel plassen bedoelen we grote hoeveelheden in een keer. De urine is vaak licht van kleur, uw hond is veel langer aan het plassen en kan zelfs in huis gaan plassen. Er ligt dan een grote plas. Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes. Dit kan passen bij blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag. U vindt dan alleen kleine plasjes en de hond kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!

Wat kunt u doen?

Als uw hond veel plast, mag u de waterbak nooit zomaar weghalen! Als uw hond dan namelijk onvoldoende kan drinken, kan hij/zij uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. Wat kunt u dan wel doen? Wacht niet te lang en vraag de dierenarts om advies. U kunt zien of uw hond uitgedroogd is door de huid aan de zijkant van de borstkas op te tillen en los te laten. Gaat de huid niet direct terug in de normale positie? Dan is uw hond waarschijnlijk uitgedroogd. Ook kunt u het tandvlees beoordelen, dit hoort vochtig te zijn.

Oorzaken van veel plassen en veel drinken

Er zijn meer dan 15 oorzaken die kunnen leiden tot veel plassen en drinken. Voorbeelden van oorzaken zijn: nierfalen, baarmoederontsteking, suikerziekte, leverproblemen en de ziekte van Cushing.

Hoe stellen we de diagnose?

Het onderzoek begint met urine onderzoek, liefst van de eerste urine van de dag (ochtendurine). Dit wordt vrijwel altijd gevolgd door een bloedonderzoek. Ook kunnen daarna aanvullend urine onderzoek, een echografie, weefselonderzoek, röntgenfoto of andere onderzoeken nodig zijn.

Waaruit bestaat de behandeling?

Door vroegtijdig de oorzaak op te sporen, kunnen veel oorzaken nog behandeld worden. Als u te lang wacht, kan het soms al te laat zijn! Om welke behandeling het gaat, hangt af van de oorzaak.

Let op

Beperk nooit de hoeveelheid drinkwater! Uw hond kan hierdoor levensgevaarlijk uitdrogen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Goede informatie

    Ja de afloop van de ziekte van Cushing mijn hond heeft nu 3 jaar de ziekte van Cushing gaat slechter heeft nu 1 pil van 30 Mg en 1 van 10 mg vertotyl gaat nog niet goed kan hij in een keer naar 60 Mg want meer is er niet vriendelijke groet Nelleke van Leeuwen

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: