Maagtorsie hond

Wat is een maagtorsie?

Een maagtorsie is een echt SPOEDGEVAL! Hierbij draait de maag van de hond om zijn as. Dit leidt tot een afknelling van de bloedvaten en ook de milt kan meedraaien. Zowel de in- als de uitgang van de maag worden afgesloten en zorgen ervoor dat gas en vloeistof in de maag ophopen. Dit leidt tot een snelle vergroting van de maag en een dikker wordende buik. Als niet op tijd (binnen minuten tot uren) wordt ingegrepen, kan de maag afsterven of scheuren en tot de dood leiden.

Wat zijn de symptomen?

Aanwijzingen voor een maagtorsie zijn:
  • Een snel dikker wordende en harde buik
  • ‘Loos’ braken, de hond doet pogingen om te braken maar er komt niets uit
  • Sloom worden
  • Shock

Wat is de oorzaak?

Een maagtorsie komt vooral voor bij grote hondenrassen met een diepe borstkas. Het is niet helemaal duidelijk wat een maagtorsie veroorzaakt. Er zijn verschillende theorieën:
  • Bepaalde hondenrassen (genetische aanleg). We zien maagtorsies vooral bij grote hondenrassen met een diepe borstkas, zoals de Deense dog, bulldoggen, Duitse herder, retrievers en rottweilers.
  • Veel eten gevolgd door beweging. Uit voorzorg kan een hond dus beter voor het eten worden uitgelaten.
  • Veel eten in een keer. Geef bij voorkeur meerdere kleine porties verdeeld over de dag.
  • Etc.

Hoe stellen we de diagnose?

Door lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s kan het vermoeden van een maagtorsie bevestigd worden.

Waaruit bestaat de behandeling?

Bij een maagtorsie is het belangrijk zo snel mogelijk de druk van de maag af te halen. Soms lukt dit met een sonde in de slokdarm, in andere gevallen wordt met een dikke naald het gas uit de maag gelaten. De hond krijgt daarnaast infuus, om de shockverschijnselen te behandelen. Meestal is hierna een operatief ingrijpen nodig. Hierbij wordt de maag teruggedraaid in zijn normale positie en vastgehecht aan de buikwand. Dit voorkomt dat de maag opnieuw kan draaien.

Wat is de prognose?

Een maagtorsie is een echt spoedgeval en kan binnen een uur al tot ernstige schade leiden. De toestand van de hond verslechtert snel en de maagwand kan afsterven. Er bestaat een grote kans dat de hond het niet overleeft als u te lang wacht met ingrijpen. Neem dan ook ALTIJD en DIRECT contact op met de dierenarts zodra het vermoeden bestaat van een maagtorsie. Wij zijn hiervoor altijd, 24 uur per dag en 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Spijsvertering, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.