Griep bij hond en kat?

Bent u ook weleens geveld door een griepje? Zeker in de herfst en winter komt dit vaker voor. Hoe zit dat eigenlijk bij dieren? Kan mijn hond, kat of paard ook een griepje oplopen?

Kan ik mijn hond of kat aansteken?

Misschien dat u zich ook weleens afvraagt of u uw hond of kat kan aansteken met griep of verkoudheid? Of andersom dat u het krijgt van uw kat, hond of paard. Lees gauw verder dan weet u waarom het antwoord op deze vraag NEE is.

Wat is griep?

Griep is het gevolg van een infectie door het Influenza virus. Dat is gelijk voor mens en dier. Dit Influenza virus kent wereldwijd vele varianten die regelmatig wisselen qua voorkomen.

Influenza bij hond en kat

De kans dat uw hond of kat echt de griep krijgt is maar klein. In de USA is begin deze eeuw voor het eerst griep, Influenza bij de hond aangetoond. Dat was bij Greyhounds die werden gebruikt voor de hondenraces. Het betrof een besmetting met het Influenza H3N8 vrius (afkomstig van paarden). Ook in Engeland is dit virus wel vastgesteld bij honden. Op het vaste land van Europa zijn tot op heden geen besmettingen bij hond en kat bekend. Er is geen enting beschikbaar om griep bij hond en kat te voorkomen, maar dat is dus ook wel logisch, het komt eigenlijk niet voor.

Influenza bij het paard

Griep bij het paard is een zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen. Dit is een veelvoorkomende infectie, ook in Nederland. Jaarlijks zijn er wereldwijd uitbraken van Influenza. Het virus wordt vooral door neus-neus contact overgedragen en door al het gereis met paarden wordt de verspreiding van het virus bevorderd. Gelukkig kunnen paarden worden ingeënt ter voorkoming van de gevolgen van een griep infectie. Hoe meer paarden er zijn gevaccineerd des te minder de kans op een griep infectie bij het paard.

Verkoudheid bij hond en kat

Uiteraard kunnen honden en katten en ook paarden wél verkouden worden. De symptomen van een verkoudheid lijken behoorlijk op die van een griep infectie, maar zijn vaak milder. Een verkouden dier hoest, kucht, proest en snottert er vaak op los. Net zoals wij dat ook doen. De oorzaak van een verkoudheid is een besmetting van de luchtwegen met een virus en heel soms met een bacterie. Het kennelhoestvirus bij de hond en het niesziektevirus bij de kat kunnen verkoudheidsverschijnselen geven.

Behandeling bij griep en verkoudheid

Een dier met griep of verkoudheid is dus eigenlijk altijd besmet met een virus. Een behandeling tegen virussen is niet echt mogelijk, maar ook vrijwel niet nodig. Zoals bekend helpen antibiotica alleen tegen bacteriën. Wel kunnen ondersteunende producten worden gegeven die wat verlichting geven.

Voorkomen van verkoudheid en griep

Griep is grotendeels te voorkomen door op tijd te vaccineren. Dat is dus alleen nodig bij het paard. Er zijn geen vaccins ter voorkoming van verkoudheid bij dieren. Ook niet bij de mens. Wel kunnen honden worden gevaccineerd tegen kennelhoest en katten tegen het niesziektevirus. Weet u, zeker daar waar dieren bij elkaar komen neemt de kans op bepaalde besmettingen aanzienlijk toe. Wat dat betreft zijn het net mensen.

Beste wat u voor uw dier kunt doen

Dagelijks de juiste voeding, volop water en beweging en oprechte aandacht, dat is wat uw dier vooral sterkt.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: