Gezondheidscontrole pup

Wanneer u net een pup in huis heeft dan zijn er vaak veel vragen. Drinkt mijn pup wel genoeg, ademt hij wel zoals het hoort? Logische vragen, die meestal geruststellend beantwoord kunnen worden. Hoe kunt u zelf de gezondheid van uw pup checken?

Hoe weet ik of mijn pup gezond is?

 • Ademen
  Jonge honden kunnen per minuut wel 30 keer ademen. Dat is vaak, een volwassen hond ademt zo’n 8 tot 20 keer per minuut. U kunt het beste aan de buik van de pup zien en horen hoe hij ademt. De ademhaling zorgt er voor dat een pup voldoende zuurstof binnen krijgt. dat kunt u ook zien aan de slijmvliezen. Wanneer een pup echt zuurstof tekort heeft, dan worden de slijmvliezen blauw en grauw. Wanneer uw pup benauwd is, bel dan direct uw dierenarts.
 • Slijmvliezen
  De kleur van het slijmvlies van mond en ogen zegt veel over hoe een pup zich voelt. Til even de lip van uw pup op en check boven het tandvlees het wangslijmvlies. Bij een gezonde pup is dit mooi zalmroze. Is het slijmvlies te rood, dan kan dat wijzen op een infectie of stress. Is het slijmvlies te bleek? Dan kan er sprake zijn van een lage bloeddruk of bloedverlies. Wel is het zo dat de kleur van het oogslijmvlies (binnenrand ogen) verschilt per ras. Bekijk daarom regelmatig dit oogslijmvlies zodat u weet wat normaal is voor uw pup.
 • Bloeddruk
  Wanneer u het wangslijmvlies licht indrukt dan moet binnen 1 seconde het witte plekje weer roze worden. De bloed doorstroming is dan in orde.
 • Lichaamstemperatuur
  Een jonge pup heeft vaak een net iets hogere lichaamstemperatuur dan een volwassen hond (37.5 – 39 graden Celsius). Is uw pup in de volle zon geweest of heeft hij zich overmatig ingespannen dan kan de temperatuur oplopen tot 40 graden Celsius zonder schade aan te richten. Algemeen geldt dat in rust de temperatuur niet hoger dan 39 graden Celsius mag zijn. Opmeten van de temperatuur bij een pup doen we altijd anaal (in het poepgaatje). Gebruik een digitale thermometer, smeer deze in met wat vaseline en laat iemand uw pup vasthouden. Breng de thermometer circa 2 cm anaal in en lees af.
 • Algemene gezondheidskenmerken
  Er zijn een aantal algemene kenmerken waardoor een pup laat zien dat hij gezond is: attent en actief, stabiel gewicht, stevige ontlasting en een glanzende vacht.

Help uw pup gezond te blijven

Laat de gezondheid van uw pup regelmatig controleren in de dierenkliniek

U kunt uw pup het beste ondersteunen om gezond te blijven door een goede dagelijkse verzorging. Regelmatig lekker wandelen en zijn vacht verzorgen. En leer uw pup al gauw het Tandenborstel en nagels knippen aan, dat is ook voor later altijd gemakkelijk. En o ja, vooral veel TLC geven, tender, love and care…

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Puppy en Kitten, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -6%
Royal Canin Babydog Milk
Royal Canin Babydog Milk
€ 22,05 € 20,75
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau