BOS (extreem korte snuit) hond

Wat is een brachycefale hond?

Een hond met een (extreem) korte snuit wordt ook wel een brachycefale hond genoemd. Bekende rassen zijn Engelse Bulldoggen, Franse Bulldoggen en Mopshonden. Het Brachycefale Obstructieve Syndroom, ofwel BOS is een lastige benaming voor een anatomisch probleem van de voorste luchtwegen dat met name voorkomt bij bovengenoemde rassen. Doordat er streng geselecteerd is in de fok op extreem korte snuiten, is dit probleem ontstaan. Belangrijk voor de toekomst is, dat fokkers verder fokken met hondjes die de bovengenoemde afwijkingen zo min mogelijk laten zien, of bij voorkeur zelfs helemaal niet.

Wat zijn de symptomen?

U kent ze allemaal wel, honden die flink lopen te snurken met of zonder inspanning. Bij een brachycefale hond is de neus als het ware naar achter/binnen gedrukt. Dit wil zeggen dat alle structuren die horen bij de neus, mond en keel op elkaar worden gedrukt en dit geeft de nodige problemen. BOS is een moeilijke benaming voor een aantal ‘afwijkingen’. Dit zijn:
  • Te nauwe neusgaten
  • Een te lang gehemelte
  • Zwelling en uitpuilingen in het strottenhoofd
  • Een te smalle luchtpijp
Niet alle ‘afwijkingen’ komen bij iedere brachycefale hond voor. Een hond kan 1 of meerdere van de afwijkingen hebben en ook kunnen deze in verschillende mate aanwezig zijn. Veel mensen beseffen het niet, maar het flinke snurken is een symptoom van een bemoeilijkte ademhaling die wordt veroorzaakt door 1 of meerdere van de bovenstaande afwijkingen.

Hoe stellen we de diagnose?

De geluiden die de hond maakt tijdens het ademhalen geven een indicatie waar het probleem zich bevindt. Daarnaast kan aanvullend onderzoek in de vorm van keelinspectie, endoscopie en röntgenfoto’s nodig zijn om de ernst van de afwijkingen vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

In de eerste plaats is het belangrijk dat de hond geen last heeft van overgewicht. Vet versterkt het probleem ernstig, dus in de eerste plaats in gewichtsreductie erg belangrijk. Met name bij de eerste 2 afwijkingen kan chirurgie veel verbetering geven. Bijvoorbeeld door het corrigeren van de neusvleugels of het inkorten van het zachte verhemelte kan de luchtstroom door de neus sterk verbeterd worden. De hond zal dan vrijer kunnen ademen en een betere kwaliteit van leven hebben! Helaas zijn bij sommige honden de afwijkingen zo ernstig, dat we zelfs met een operatie niet veel verbetering krijgen.

Denkt u dat uw hond last heeft van BOS?

Misschien dat wij hem of haar kunnen helpen…

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Uw korting -9%
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau