Wat zijn teken en wat is het gevaar?
Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond, andere dieren of uzelf laten vallen.
- Ze hechten zich vast en zuigen bloed.
- Er zijn honderden soorten teken.
- In Nederland komt met name de Ixodes Ricinus voor. Ongeveer 20% van deze teken is drager van de ziekte van Lyme.
- Ook de Dermacentor reticulatus teek komt in Nederland voor en kan Babesia canis overdragen.
- In het buitenland komen nog meer tekensoorten voor die bijvoorbeeld Ehrlichia canis kunnen overdragen.
- Een teek kan al binnen 8 uur na vastbijten ziektes overbrengen (recent tekenonderzoek)
- Het tijdig verwijderen van de teek is dan ook erg belangrijk.
Hoe krijgt uw hond teken?
Teken komen overal voor, met name in hoog gras, struikgewas en een bosrijke omgeving. Ook in tuinen en parken kunt u teken vinden. Waar uw hond ook loopt, hij/zij loopt altijd het risico een teek te krijgen. Teken komen het hele jaar voor, maar vooral in de periode van mei tot oktober.
Hoe herkent u teken?
Soms ziet u een kleine spinachtige parasiet lopen, dit kan een nog niet volgezogen teek zijn. Vaker wordt door de eigenaar een bultje gevoeld of is de (volgezogen) teek zichtbaar. Het lijfje van de teek kan wit/bruin/zwart zijn en ziet er bij een volgezogen teek uit als een erwtje.
Waaruit bestaat de behandeling?
Controleer na elke wandeling uw hond (en uzelf) op teken. Ontdekt u een teek bij uw hond of op uw lichaam?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekentang of een tekenhaak). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Draai met de tekentang voorzichtig totdat de teek loslaat. Het maakt niet uit of u links- of rechtsom draait, maar ga niet trekken! De kop kan dan in de hond blijven zitten. Gebruik nooit alcohol, slaolie of zeep! Hierdoor kan de teek gaan ‘braken’, waardoor de teek juist het geïnfecteerde speeksel in uw dier achterlaat. Na het verwijderen van de teek kunt u de plek wel schoonmaken met wat alcohol. Houd na het verwijderen de plek een aantal dagen in de gaten om te bekijken of deze niet gaat ontsteken. Meestal ziet u er na een paar dagen niets meer van.
Hoe kunt u teken voorkomen?
Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. Er bestaan pipetjes, halsbanden met een verschillende werkingsduur tegen teken. Sommige producten voor hond en kat zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies over wat voor u de beste oplossing is.
Meer informatie over de Seresto tekenband
Vaccin
Er is een vaccin op de markt dat werkt tegen de ziekte van Lyme. Dit is dus geen vaccin tegen teken! Teken zullen nog steeds op de hond komen en gaan niet dood. Een goede tekenpreventie en het verwijderen van teken zijn dus nog steeds zeer belangrijk.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl