• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
828fc8586001e183cfe9fa5c1c53eff6

Sproeien en katten

Wat is sproeien?

Bij het sproeien geeft een kat al staand kleine beetjes urine af aan de omgeving. Zowel katers als poezen kunnen sproeien.

Niet gecastreerde katers hebben de grootste kans om sproeigedrag te ontwikkelen. Hierbij gaan ze niet ‘zitten’ plassen, maar is de staart recht omhoog en trilt deze. Het is een manier van communicatie, waarbij ze hun geur aan de omgeving afgeven. Deze geur wordt door eigenaren als vervelend beschouwd. Een sproeiende kat in huis is vaak erg vervelend!

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor sproeigedrag. Zo kan er een medische reden voor zijn, denk aan blaasgruis of nierproblemen. Daarnaast kan het door allerlei zaken in de omgeving getriggerd worden. Het kan territoriaal gedrag zijn of samenhangen met stress. Denk hierbij bijvoorbeeld aan andere katten in huis of in de tuin en veranderingen in de dagelijkse routine.

Wat kunnen we eraan doen?

Om medische redenen voor sproeigedrag uit te sluiten, is het belangrijk de urine te laten onderzoeken en met uw kat naar de dierenarts te gaan. Wanneer jonge katers beginnen te sproeien, is het vaak verstandig deze snel te laten castreren. Ook kunnen simpele veranderingen in huis en gebruik van feromonen (Feliway) soms helpen.  Maak de sproeiplekken goed schoon met een mild reinigingsmiddel zonder parfum of sterke geur. Zorg voor voldoende en schone kattenbakken op rustige plaatsen.

Wanneer de oorzaak niet duidelijk is of het gedrag niet eenvoudig te stoppen, kan contact met een kattengedragstherapeut worden opgenomen. Zo kan de oorzaak voor het sproeigedrag achterhaald worden en een juiste behandeling worden ingesteld. Dit voorkomt dat uw hele huis wordt onder gesproeid!

Is het wel sproeien?

Niet alleen sproeien kan een probleem zijn. Het is mogelijk dat een poes zonder aanwijsbare oorzaak begint met plassen en/of poepen naast de bak. Indien een kat op één plaats plast en/of poept ligt de oorzaak vaak bij de bak.

Let erop dat de bak op een rustige plaats staat, verander van merk strooisel, maak de bak vaak schoon, zet de etensbak niet te dicht naast de bak. Wanneer de kat vaak op de vloerbedekking plast leg dan een stuk vloerbedekking in de bak en vervang dit geleidelijk door kattenbak strooisel.

Een andere mogelijkheid is om de plaats waar de kat plast of poept ontoegankelijk voor de kat te maken (minimaal een half jaar). Sommige katten hebben behoefte aan meerdere bakken, dit kan zeker een oplossing van een onzindelijkheidsprobleem zijn indien er meerdere katten in huis zijn. Niet iedere kat durft in een bak zijn behoefte te doen indien de bak geheel gesloten is. Ook wil het nog wel eens helpen om de voerbak op de plaats waar de kat poept of plast neer te zetten.

Wanneer de kat op meerdere plaatsen naast de bak plast of poept is er vaak sprake van een medisch probleem. Raadpleeg dan ook altijd de dierenarts en wacht niet te lang.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Een blaasontsteking of ongemak bij het plassen (de kat poept wel in de bak)
  • Pijn en ongemak bij het poepen (kat plast wel in de bak)
  • Ouderdom of prostaatproblemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Drs. Desiree Lahaye
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl