Wat is diarree?
Dit lijkt een open deur, maar is het niet. Bij diarree kan de ontlasting dunner zijn dan anders (brijig of waterig), maar het kan ook zo zijn dat de hoeveelheid/kleur van de ontlasting is veranderd of dat de hond vaker op een dag ontlasting heeft dan normaal. Diarree kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals:
Oorzaken binnen het maagdarmkanaal
- Voeding: voerwisseling, bedorven voedsel/water, voedselovergevoeligheid/allergie
- Parasieten of behandeling tegen parasieten
- Virussen (denk aan Parvovirus bij pups!) en bacteriën
- Verstopping of voorwerp in maag/darm
- Tumoren
- Etc.
Oorzaken buiten het maagdarmkanaal
Afwijking in de alvleesklier (bv. EPI en alvleesklierontsteking), etc.
Wat zijn de symptomen?
Naast een veranderde ontlasting of ontlastingspatroon, kunnen ook symptomen worden gezien van ziekte. Dieren kunnen soms braken, misselijk zijn, niet willen eten, veel scheten laten (flatulentie) of koorts hebben. Als een hond veel diarree heeft, kan hij/zij ook uitdrogen. Zeker bij kleine honden en puppy’s is dit een risico!
Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts?
Als uw hond een keer braakt en verder vrolijk en niet ziek is, kunt u vaak gerust afwachten. Neem contact op met de dierenarts als uw hond iets verkeerds heeft gegeten, vaker braakt, algemeen ziek is of koorts heeft (>39,5°C), een dikkere buik krijgt (zie informatie over maagtorsie) of geen water binnenhoudt en risico loopt op uitdroging. Ook als een hond meerdere keren per maand braakt, is het belangrijk om verder onderzoek te doen.
Waaruit bestaan het onderzoek en de behandeling?
Meestal gaat de diarree vanzelf weer over en is het een kwestie van uitzieken. Neem contact op met de dierenarts als uw hond ziek is, niet eet en/of drinkt, de diarree na een aantal dagen niet vermindert, de diarree bloederig is, uw hond koorts heeft (>39,5°C) of risico loopt op uitdroging. Ook als een hond vaker diarree heeft, is het belangrijk om verder onderzoek te doen.
Tijdens het consult kan de dierenarts uw hond lichamelijk onderzoeken. In sommige gevallen wordt dan besloten alleen de symptomen te bestrijden met medicijnen en/of een aangepast voedingsadvies. Ook kan het zijn dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek, een röntgenfoto of echografie. Als uw hond al aan het uitdrogen is, kan een infuus via een bloedvat worden gegeven. Uw hond zal dan in onze kliniek worden opgenomen. Zeker bij pups is dit meer dan eens nodig.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl