Zandvliegen bij honden

De zandvlieg is vooral gekend omdat deze vlieg in staat is de parasiet Leishmania infantum over te brengen op de hond. Een geducht gevaar voor de hond aangezien deze parasiet de hond kan besmetten met de veelal dodelijke ziekte Leishmaniose.

Hoe ziet een zandvlieg er uit?

Een zandvlieg is maar klein van stuk, zo’n 2 tot 3 mm lang. Wat vooral opvalt is dat de zandvlieg harig is en dat hij niet zoemt. Zoemen doen gewone vliegen namelijk wel.

Hoe gedraagt een zandvlieg zich?

Een zandvlieg kunt u eigenlijk alleen ’s avonds en ’s nachts zien. Overdag rust de zandvlieg in hele kleine ruimtes, zoals spleten en kieren, verborgen voor mens en dier. Nadat de zon is ondergegaan wordt de zandvlieg actief en dat blijft hij tot het weer licht wordt. Vooral tijdens warme nachten (>15°C) is de zandvlieg op zijn best. Ze kunnen ook lange afstanden afleggen, tot wel meer dan 2 kilometer. Het is wel zo dat ze, doordat ze zo klein zijn, bij harde wind niet kunnen vliegen.

Waar komt de zandvlieg voor?

De zandvlieg komt voor in Latijns Amerika en in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. Ook wel de Mediterrane landen genoemd. U zult de zandvlieg daar vooral tegenkomen in de landelijke gebieden en in de beboste gebieden van steden. In tuinen en parken, in de vrije natuur, maar ook zien we nu regelmatig zandvliegen in woonruimtes. In de landen bij de Middellandse zee loopt het zandvliegenseizoen van mei tot september-oktober.

Waarom is de zandvlieg gevaarlijk voor honden?

Dit is en zandvlieg die Leishmania bij honden kan veroorzaken
foto RIVM Leishmaniose bij mens en dier

De zandvlieg is gevaarlijk voor honden omdat deze vlieg Leishmaniose kan overbrengen. Dat gaat via een parasiet en kenmerkt zich doordat de symptomen van deze ziekte pas laat na de besmetting naar voren komen. Dat kan 3 maanden tot wel 18 maanden of langer duren. Wanneer uw hond Leishmaniose heeft opgelopen dan is dat een ernstige zaak die direct ingrijpen van uw dierenarts vereist. Kenmerken van honden met Leishmaniose zijn haaruitval rond ogen en snuit, gewichtsverlies met behoud van eetlust, huidontstekingen en lange en brokkelige nagels. Honden kunnen sterven door Leishmania. U kunt hier meer informatie vinden over de ziekte Leishmaniose.

Wat kan ik doen om zandvliegen bij mijn hond weg te houden?

Wanneer u naar één van de genoemde landen op reis gaat met uw hond, dan is het altijd aan te raden om uw hond te beschermen tegen de zandvlieg. Een goede bescherming is mogelijk met de Scalibor tekenband en de Advantix pipet.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel