Welke geuren haten katten?

Katten hebben net als mensen geuren die ze lekker vinden en geuren die ze haten. Zo vinden de meeste katten kattenkruid aangenaam ruiken en lavendel juist niet. Niet iedere kattenbezitter is zich hiervan bewust. En dan kan het voorkomen dat onaangename geuren voor katten toch deel uitmaken van het dagelijks leven van een kat. Tijd om stil te staan bij de geuren die een kat niet lekker vindt.

Welke geuren haten katten het meest?

 • Eigen uitwerpselen
  Katten zijn reine dieren die hechten aan een schone omgeving. Als er één geur is die ze haten dan is dat de geur van hun eigen uitwerpselen. Ligt er te veel poep in de kattenbak dan mijden ze die al gauw. Opvallend is dat ze wel overweg kunnen met de geur van hun eigen urine. Die geur stelt ze gerust.
 • Banaan
  Katten kunnen niet tegen de geur van bananen. Wrijf een bananenschil op de bank, laat het een dag intrekken en uw kat gaat daar geheid niet meer liggen. De reden lijkt het kaliumgehalte van de banaan te zijn.
 • Citrusvruchten
  Katten kunnen de geur van sinaasappels, citroenen en grapefruits niet echt waarderen. Net zoals insecten hebben ze er een hekel aan. Leg wat schillen van citrusvruchten in uw tuin en u zult zien dat zwerfkatten wegblijven.
 • Bepaalde kruiden
  Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg.
 • Bepaalde planten
  Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite. Zoals daar zijn lavendel, eucalyptus, alsem, siernetel en geraniums. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat katten carnivoren (vleeseters) zijn.
 • Parfums en etherische oliën
  Door de hoge concentratie aan geurstoffen in parfums en eau de toilettes wordt de reukzin van katten op een negatieve manier geprikkeld. Dat geldt ook voor de sterk ruikende etherische oliën. Met name eucalyptus wordt gehaat door katten.
 • Schoonmaakmiddelen
  Op een of andere manier kunnen katten niet goed tegen de reuk van chemicaliën. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis voor het reinigen van de kattenbak, voerbak, drinkbak en dergelijke. Wilt u juist dat katten ergens wegblijven? Maak daar schoon met chemicaliën of beter nog met eucalyptus of lavendel in het schoonmaakmiddel.
 • Katten die nieuw zijn
  Katten kunnen heel goed omgaan met de geur van andere katten. Voorwaarde is wel dat die katten al langer bij ze zijn. Katten willen namelijk dat alles in hun omgeving dezelfde geur heeft. Vandaar dat ze overal tegen aan wrijven. De geur van een nieuwkomer kunnen ze echter maar slecht verdragen. Wanneer er een nieuwe kat bijkomt dan worden ze gedwongen de geur te maskeren, bijvoorbeeld door overal tegen aan te plassen.

 

Katten hebben een fijne reukzin

Er zijn dus nogal wat geuren waar wij mensen geen moeite mee hebben, maar waar onze katten maar slecht tegen kunnen. Katten hebben een fijne en delicate reukzin. De geuren die katten haten kunnen stress veroorzaken bij de kat. En dat willen we niet. Zorg er dus voor dat u zich hiervan bewust bent. Voorkom de gehate geuren in de buurt van uw kat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Kitten

  Kitten ontlasting naast de bak

 • Top tips!

  Hartelijk dank voor de tip over eucalyptus. Dat vind ik zelf erg lekker ruiken, maar mijn Pippi-poes niet, en dus is mijn nieuwe bank veilig!

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: