Waarom likt een hond zijn baasje?

Waarom likt een hond zijn baasje, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze weer een enthousiaste lik in het gezicht krijgen van hun viervoeter. De ene baas kan een dikke kus van de hond wel waarderen, terwijl de ander het totaal niet op prijs stelt. Maar de vraag is: wat probeert onze viervoeter ons hiermee te vertellen? En wist u dat een hond meestal eerst zijn anus likt en dan de rest van zijn vacht?

Waarom likken honden? 

Als we willen weten waarom honden mensen likken, is het handig om eerst te weten wat de betekenis van het likken in de natuur is. Met andere woorden, waarom likken honden andere honden? Hier zijn meerdere redenen voor:

 • Een moederhond likt haar pasgeboren pups om de luchtwegen vrij te maken en de ademhaling goed op gang te brengen. Ook zorgt ze er met het likken voor dat de pups op temperatuur blijven en dat de stoelgang goed op gang komt. Door het likken van de jonge pups en het opeten van de ontlasting, houdt ze ook het nest hygiënisch. 
 • Onze pups krijgen – zodra ze er aan toe zijn – een heerlijk prakje voedsel voorgeschoteld door de fokker. In de natuur is het de moederhond die halfverteerd voedsel uitbraakt voor de pups, als eerste vorm van vast voedsel. Pups stimuleren dit gedrag bij hun moeder, door haar rondom de bek te likken. 
 • Ook volwassen honden kunnen elkaar rondom de bek likken. Waarschijnlijk is deze vorm van communicatie afgeleid van het likken van de moederhond voor voedsel. Honden kunnen hiermee hun onderdanige positie (ten opzichte van de ander) bevestigen. Ze spelen hiermee in op de gemoedstoestand van de andere hond. Soms ziet u dit bij een begroeting. Ze laten de andere hond zo weten dat ze goede intenties hebben en geen bedreiging vormen voor de ‘tegenpartij’. Ook wanneer er een conflict dreigt te ontstaan kan een hond met dit gedrag aangeven dat hij of zij de grenzen van de andere hond accepteert. 
 • Soms ziet u het ‘bek likken’ ook tijdens het spel. Het kan dan zijn dat één van de honden inschat dat het spel mogelijk te hard ging voor de ander. Door de bek van de andere hond te likken worden de goede intenties weer even bevestigd, waarna het spel zich vaak vervolgt.  

 

Wat betekent het als een hond u likt?

Als we kijken naar het gedrag van de honden onderling kunnen we constateren dat het likken tussen moederhond en pups waarschijnlijk niet van toepassing is richting mensen. De kans dat onze honden zich druk maken over onze spijsvertering en hygiëne is onder normale omstandigheden niet heel groot. Wat honden wel doen is met ons communiceren over de onderlinge band. Door u in het gezicht te likken, laat uw hond zien dat alles ‘oké’ is tussen jullie en dat uw maatje uw grenzen respecteert. Bij deze geven we het toe: volgens uw hond bent u dan toch een beetje de baas. Uw hond doet dit bijvoorbeeld wanneer u thuiskomt of wanneer u even streng tegen uw geliefde viervoeter bent geweest. Uw hond kan ook aan uw hand likken als plaatsvervanger van uw mond. Die zit tenslotte wel erg hoog. Ook gebruiken wij onze handen op veel manieren waarop honden hun bek gebruiken. Niet gek dus, om deze met elkaar te vergelijken.

Likken is lekker voor honden

Er is nog een reden dat honden ons ‘oppoetsen’. Onze huid smaakt – vooral als we zweten – zout. Veel honden vinden dit best wel lekker en nemen daarom rustig de tijd om ons uitgebreid ‘op te poetsen’, of slobberen stiekem aan uw been wanneer u langsloopt. En bent u verdrietig? Uw hond likt maar al te graag uw tranen op. Kijk, dat scheelt weer een tissue.

Het likken wel of niet toestaan? 

Waar sommige mensen de kusjes van een hond wel kunnen waarderen vinden anderen het ronduit vies. Ook kan het uitmaken of het uw eigen hond is of die van een ander, en hoe netjes de eetgewoonten van de hond zijn. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat de lik van een poep-etende hond minder aantrekkelijk is dan die van een hond met nette eetgewoontes. Dan nog likt menig hond eerst over zijn anus alvorens de rest van zijn vacht te belikken.

Maar waar doet u verstandig aan?

Natuurlijk blijft het een eigen keuze wat u wel of niet toestaat. Wel kunnen we zeggen dat het niet heel hygiënisch is om een hond te laten likken. De hondentong draagt veel bacteriën met zich mee en uw hond kan een zoönose overdragen. Dit zijn infectieziektes die van dieren over kunnen gaan op mensen. Toch is het verstandig om het gedrag niet te bestraffen. Het bestraffen van uw hond heeft nooit een positief effect op jullie onderlinge band en voor uw hond is het moeilijk te begrijpen wat hij of zij verkeerd doet. Een hond die u wil likken is juist heel beleefd. Wel kunt u zelf voorkomen dat uw hond u likt door ander gedrag aan te leren. U leert uw hond bijvoorbeeld om naar de ‘plaats’ te gaan bij binnenkomst, om daar wat lekkers te krijgen. U kunt uw hond ook ergens mee afleiden. Als u een geliefd speeltje tevoorschijn haalt, vergeet uw maatje vast wat het oorspronkelijke plan was.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: Sabine van Westerop

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Kopt helemaal, zalig toch! (ik had zo'n vermoeden)

  Ik ben echt dol op zulke tips, zo wordt m'n goede band bevestigd in alle opzichten.

 • Mijn hond, die als pup mishandeld is likt mij nooit. Dit is de enige hond van veel honden die dit niet doet. Kan het te maken hebben met het feit dat hij te vroeg het nest moest verlaten?

  nee

 • Nuttig voor iedereen die een volle lik op de lippen krijgt van zijn dier.

  Ik ken het helemaal en vind het zeker niet onaangenaam. Een teken van vriendschap tussen mij en mijn hondjes. Alleen hou ik ze van mijn mond vandaan. Dat lijkt me nog altijd het beste denk ik dan.

 • uitstekende tekst voor in een hondenclub blad

  Mag deze tekst overgenomen worden in een hondenclubblad/website/facebookpagina .Uiteraard mits vermelding van de bron.Indien ja, dan graag de juiste formulering.

 • Tekst mag met bronvermelding worden overgenomen

  Goedemiddag Rita Cartois, fijn dat u onze artikelen weet te waarderen. De tekst mag worden overgenomen uitsluitend met bronvermelding en link naar dit artikel. Bron: dierenarts drs. Robin Holle, Dierentips op www.dierapotheker.nl

 • Mijn hondje lijkt nooit in mijn gezicht alleen als mijn arm bloot is ik denk dat het net zout te maken heeft wat kun je hem geven hiervoor hij krijgt bonzo 5 en strips en stokjes en nat voer o

  Nee alleen een advies of mijn hondje zout te kort komt door aan blote arm te likken hij doet dat alleen bij mij niet bij iedereen

 • Diabetes

  Onze chihuahua likt mijn benen elke dag , mijn diabetes is altijd hoog zou ik zoet zijn?

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -6%
Uw korting -5%
Uw korting -4%