Vragen over Rabiës en hondsdolheid

Wat is Rabiës?

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat besmette dieren bij zich dragen. Het is een dodelijke ziekte. In Nederland komt rabiës zeer zelden voor.

In welke landen komt Rabiës voor?

Rabiës komt overal in de wereld voor behalve in Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië en Japan.

Hoe vaak komt Rabiës voor bij mensen?

Rabiës komt in Nederland niet vaak voor. In het verleden is in Nederland bij vier personen rRbiës vastgesteld (in 1962, 1996, 2008 en 2013). Drie personen waren door een hond uit het buitenland gebeten, een persoon is gekrabd door een vleermuis in Kenia. In West-Europa zijn tussen 2000 en 2005 negen gevallen van Rabiës gemeld.

Welke dieren kunnen besmet zijn met Rabiës?

In Nederland zijn alleen bepaalde soorten vleermuizen mogelijk besmet. In landen buiten Nederland kunnen ook vossen, honden, katten en andere zoogdieren besmet zijn met het virus.

Hoe kun je Rabiës van een dier krijgen?

Het virus wordt overgebracht doordat speeksel van een besmet dier in een huidwondje of op slijmvlies van een mens terechtkomt. Dat gebeurt door bijten, likken of krabben door een besmet dier. Besmetting van mens op mens treedt zelden op.

Welke klachten hebben dieren als ze Rabiës hebben?

De volgende verschijnselen treden bij dieren op: honden en katten worden agressief of onrustig (veranderen van karakter), gaan zwerven, vermageren en lopen onzeker. In een laat stadium van de ziekte loopt speeksel uit hun bek. Vossen worden minder schuw (terwijl ze gewoonlijk mensen mijden) en kunnen mensen aanvallen.

Hoe lang duurt het voordat je als mens ziek wordt door Rabiës?

Als je niets doet na een verwonding door een dier met rabiës duurt het gemiddeld 20 tot 60 dagen voordat er ziekteverschijnselen optreden. Als je op tijd bent met je postexpositie-rabiësbehandeling dan voorkomt het vaccin dat je ziek wordt.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van Rabiës bij mensen?

De ziekte begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts, gevolgd door spierkrampen, stuipen of verlammingsverschijnselen. Daarna treden slik- en ademhalingsproblemen op, waaraan de patiënt kan overlijden.

Wie kan Rabiës van een dier krijgen en wie loopt extra risico?

Mensen die in Nederland beroepsmatig of in hun vrije tijd in contact kunnen komen met vleermuizen (zoals vleermuisonderzoekers) lopen risico op besmetting. Op reis bestaat ook risico op besmetting na een beet, lik of krab van een dier die mogelijk Rabiës heeft.

Hoe kan besmetting met Rabiës worden voorkomen?

U kunt rabiës voorkomen door niet gekrabd, gebeten of gelikt te worden door een onbekend dier met mogelijk Rabiës. Mocht u risico hebben gelopen ga dan zo snel mogelijk naar een arts.

Ik ga naar een land waar Rabiës voorkomt, loop ik nu extra risico?

Nee, pas als u gekrabd, gebeten of gelikt wordt door een dier dat mogelijk rabiës heeft loopt u risico. Raak daarom dode of zieke dieren niet aan als de doodsoorzaak onbekend is. Pak vleermuizen niet vast. Haal in het buitenland ook geen onbekende honden en katten aan en neem ze niet mee terug naar Nederland.

Is Rabiës te behandelen?

Na het optreden van ziekteverschijnselen is er voor rabiës geen behandeling. Wel worden er therapieën uitgeprobeerd die mogelijk kunnen werken.

Bestaat er een vaccin tegen Rabiës?

Ja, er bestaat een vaccin tegen Rabiës.

Waarom is er een Wereld Rabiës Dag?

28 september is het inderdaad Wereld Rabiës Dag. Jaarlijks eist Rabiës wereldwijd 55000 mensenlevens en talloze dieren slachtoffers. Vaccineren kan Rabiës de wereld uit helpen.

Wat doet dierenartsenpraktijk Horst om Rabiës te helpen voorkomen?

Voor elke Rabiës vaccinatie die in één van de klinieken van Dierenartsenpraktijk Horst wordt toegediend, doneert MSD Animal Health gratis vaccins aan de Rabiës projecten in Tanzania en India.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

(bron RIVM, MSD, DAP Horst research)

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.