Voedingsschema kitten

U wilt graag dat uw kitten de juiste voeding op tijd krijgt. Juist omdat uw kitten in de eerste zes maanden al 75% van haar uiteindelijke lichaamsgewicht bereikt. Dan is de juiste voeding geven op het juiste tijdstip belangrijk, een voedingsschema is dan wel zo handig.

Moedermelk de eerste levensweken kitten

De eerste 6 weken drinkt de kitten bij haar moeder. De start van het kattenleven met volop heerlijke moedermelk. Niet alleen lekker, maar zeker zo gezond. Alle belangrijke stoffen krijgt de kitten zo binnen en dat is vooral van belang voor een krachtig immuunsysteem. Mocht de kitten onvoldoende drinken bij haar moeder, dan kunt u haar het beste kunstmelk bijgeven. De kitten krijgt dan per 2-3-4 uur een voeding via de fles toegediend, afhankelijk van het gewicht van het kitten. En zorg er voor dat er ook altijd vers water beschikbaar is voor de kittens.

Van moedermelk naar vaste voeding

Op een leeftijd van 6-8 weken is de kitten klaar voor de overgang van melk naar vast voer. vast voer, dat wil zeggen droog- en natvoer. Deze overgang noemen we ook wel spenen. Dit spenen kan uiteraard het beste geleidelijk verlopen. Geef de eerste dagen een paar keer per dag een klein beetje vast voer. De brokjes kunt u de eerste dagen het beste even nat maken. Laat uw kitten rustig wennen, dan gaat het eigenlijk altijd wel goed.

Kitten naar het nieuwe baasje

Een kitten moet bij haar nieuwe baasje wennen aan van alles

Op 10 tot 12 weken leeftijd gaat de kitten naar haar of zijn nieuwe baasje. Een hele overgang die er behoorlijk in hakt. Zorg daarom altijd voor zoveel mogelijk vastigheden. bijvoorbeeld door wat voer van de fokker mee te nemen en de eerste dagen te geven. Geef uw kitten ook veel rust. Wanneer u overgaat op het kittenvoer van uw keuze , meng dit dan de eerste tijd met het eerder gegeven voer.

Beste kitten voeding

Kies voor een hoogwaardige en uitgebalanceerde kitten voeding. Vanuit de dierenartsenpraktijk hebben wij goede ervaringen met het Purina Pro Plan Expert Care kittenvoer, het Royal Canin Pediatric Growth kittenvoer en het Hill’s Science Plan No Grain kittenvoer.
Geef uw kitten zoveel mogelijk op vaste momenten op de dag het voer. Geef tot 4 maanden leeftijd 4x per dag voer en geef de laatste maaltijd vlak voordat u gaat slapen. Lekker naar bed zonder hongergevoel, dat geeft rust.

Aantal maaltijden per dag verlagen

Dus tot 4 maanden leeftijd geeft u 4x per dag voer. Daar gaat u mee door tot de leeftijd van 6 maanden, dan wordt het 3x per dag. En vanaf 6 maanden leeftijd krijgt uw kitten alleen ’s ochtends en ’s avonds voer, dus 2x per dag.

Volwassen kitten na 12 maanden

Uw kitten is een volwassen kat op de leeftijd van circa 12 maanden. U kunt dan omschakelen naar voer voor een volwassen kat. Houdt deze 12 maanden grens aan, want te vroeg overgaan naar volwassen voer kan tekorten geven voor de groei. Al groeit uw kitten in het 2e halve levensjaar minder hard, het lichaam en de botten hebben nog wel behoefte aan speciale voedingsstoffen. behoefte aan water is er altijd. Zorg er voor dat er altijd vers en fris water gemakkelijk beschikbaar is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

🤗 20% korting op Hill's Science Plan droogvoer
Uw korting -10%