Vocht in de borstholte kat

Wat is vocht in de borstholte? We maken onderscheid tussen vocht in de longen en vocht vrij in de borstholte (tussen de longen en de borstwand). Deze laatste wordt ook wel liquothorax genoemd, maar vaker wordt van vocht achter de longen gesproken. De longen drijven dan als het ware op het vocht en hebben minder ruimte.

Wat zijn de oorzaken?

Vrij vocht in de borstholte kan komen door ontstekingen, hartfalen, tumoren (bv. maligne lymfoom), een bloeding of lymfelekkage. FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) is een regelmatig voorkomende oorzaak van vocht achter de longen.

Wat zijn de symptomen?

De kat is benauwd, waarbij de ademhaling snel en geforceerd kan zijn of de kat zelfs met open mond gaat ademen. Een kat zal niet gaan hoesten en het vocht is met een stethoscoop niet te horen. Afhankelijk van de oorzaak kan een kat daarnaast rustiger zijn, minder eten en koorts hebben. Maar dit hoeft niet!

Hoe stellen we de diagnose?

Allereerst zullen we een algemeen onderzoek uitvoeren en met een stethoscoop naar hart en longen luisteren.  Met een röntgenfoto kunnen we zien of vocht in de longen of vrij in de borstholte aanwezig is.  We zullen dan wat vocht wegzuigen, waarmee we de oorzaak van het vocht vaak vast kunnen stellen. Bij hartproblemen wordt een echo gemaakt.

Waaruit bestaat de therapie?

Dit hangt sterk af van de oorzaak. Door het wegzuigen van vocht zal de kat direct minder benauwd worden. Vaak moet dit wel meerdere keren gebeuren. Daarnaast is het belangrijk om de kat rust te geven. Ook kunnen we op de kliniek extra zuurstof toedienen in een couveuse.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.