Dierentips - Vaccinatie, enting konijn

Vaccinatie, enting konijn

Wat is vaccineren?

Vaccineren, of ook wel inenten genoemd, is een manier om afweerstoffen op te wekken die het dier kunnen beschermen tegen ziektes. De ziektes waar we onze konijnen tegen vaccineren hebben vaak een zeer ernstig of zelfs dodelijk verloop. Wanneer een konijn goed gevaccineerd is, zullen de afweerstoffen de ziekteverwekkers snel onschadelijk kunnen maken. Het konijn wordt dan helemaal niet ziek of de ziekte heeft een veel milder verloop waarbij het konijn een veel grotere kans heeft deze te overleven.

Waarom vaccineren?

Ieder konijn, zowel een binnen- als buitenkonijn, loopt risico om besmet te worden met VHS of Myxomatose. Beide ziektes worden overgebracht door bloedzuigende insecten als vlooien en muggen of door contact tussen konijnen onderling. Daarnaast kan het virus ook lang in de omgeving overleven in bijvoorbeeld groenvoer, hooi of stro. Beide ziekten hebben in nagenoeg alle gevallen een dodelijke afloop.

Wanneer en hoe vaak vaccineren?

Met het vaccin Nobivac Myxo-RHD1 is het mogelijk individuele konijnen te vaccineren op ieder willekeurig moment in het jaar. Bijvoorbeeld als u een nieuw konijn aanschaft kunt u het meteen beschermen door te laten enten met dit vaccin. Het is het eerste combinatievaccin, dat konijnen 12 maanden bescherming biedt tegen zowel myxomatose als VHS1. Nobivac Myxo-RHD is veilig en kan worden gebruikt bij konijnen vanaf vijf weken leeftijd (dit geldt ook voor dwergrassen). Immuniteit wordt na drie weken na toediening van het Nobivac Myxo-RHD1 bereikt. Voor een complete bescherming tegen VHS is het sinds kort ook noodzakelijk om te vaccineren tegen het RHDV2 virus.

Wat betekent het voor u?

Dit Nobivac Myxo-RHD1 vaccin is in de medische wereld en voor onze konijnen een grote vooruitgang. Aangezien de vaccinatie die we voorheen gaven maar een bescherming kon aantonen van 1 maand en in de praktijk 5-6 maanden werkzaam was, adviseerden wij de afgelopen jaren, de konijnen twee keer per jaar te laten vaccineren. Nu is dit niet meer nodig: u kunt nu gewoon 1 keer per jaar uw konijn(en) laten vaccineren. Wel blijft het raadzaam om de vaccinatie als voorheen in het vroege voorjaar, dat wil zeggen afhankelijk van de weersomstandigheden maart-mei, te laten doen.

Tijdens de vaccinatie afspraak kijken we uw konijn, zoals gebruikelijk, helemaal na en letten we speciaal op het gewicht, oren, ogen, de huid en vacht. We inspecteren grondig het gebit en knippen indien nodig de nagels. Indien gewenst geven we graag informatie over de juiste voeding, castratie/sterilisatie en behandelen we de overige vragen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Maike Fennis dierenarts interneDrs. Maaike Fennis
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees meer over het RHDV2 virus

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0