Tips vuurwerkangst huisdier

Onze 9 tips bij Vuurwerkangst

1. Als u denkt dat de kans bestaat dat er vuurwerk zal worden afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat een andere volwassene in huis is. Laat nooit uw hond of kat alleen, die mogelijk zeer angstige of fobische reactie op het afsteken van vuurwerk zal hebben.

2. Zorg dat u uw hond op tijd uitlaat op oudjaarsavond. Laat uw hond aangelijnd uit, zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt. Houd uw kat altijd binnen met oudjaarsavond of wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.

3. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken, jaloezieën en deuren dicht.

4. Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan.

5. Mocht u zelf schrikken van het afgestoken vuurwerk, zorg dat u snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan uw huisdier.

6. Als uw hond volledig in paniek raakt. Negeer uw dier niet! Blijf bezig met wat u aan het doen was, maar praat wel tegen uw dier op een rustig, kalmerende en normale manier. Geef een dier dat volledig in paniek is een ‘lichte massage, bijv. tussen de schouderbladen van de hond’. Dan is de houding van het baasje namelijk anders. Niet troostend (ongerust) maar verzorgend (kalm en zelfverzekerd) . In zo’n situatie is het leervermogen van het dier nul en kan het aaien niet als belonend worden ervaren (drs. D Planta). Anders is het beter om niet te aaien.

7. Sommige dieren hebben angst remmende medicatie (uitsluitend op voorschrift van uw dierenarts) nodig. Geef uw dier zijn/haar medicatie op tijd. Beter te vroeg dan te laat. Bent u hier te laat mee en is uw dier al angstig, dan zal de medicatie mogelijk niet voldoende werken.

8. Ook kunt u oordoppen, een koptelefoon en/of brillen (speciaal ontwikkeld voor honden) gebruiken om de prikkels van vuurwerk te verminderen. Gebruik deze echter niet zomaar oefen wel met uw dier van te voren.

9. Beloon uw dier als hij/zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken of tijdens het trainen van geluiden.

Relax middelen die kunnen ondersteunen

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees hier meer over vuurwerkangst:
Vuurwerkangst bij huisdieren
Rustige jaarwisseling voor uw hond
Vuurwerkangst voorkomen bij de hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Edwin

    Bij ons hielp een Thundershirt heel goed, en niet alleen bij vuurwerk ook bij autoziek.

  • Vuurwerk

    Wij zitten nu al voor de 8e keer op een vuurwerkvrij park. Dat bevalt prima.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Telizen 30 tabletten
Telizen 30 tabletten
vanaf
€ 23,62
Uw korting -20%
Uw korting -14%
Thundershirt Hond
Thundershirt Hond
vanaf € 46,42 € 39,92
Adaptil Halsband
Adaptil Halsband
vanaf
€ 24,44