Syndroom van Cushing hond

Wat is het Syndroom van Cushing?

In de bijnieren wordt het stresshormoon cortisol gemaakt. Wanneer de bijnieren teveel van dit hormoon aanmaken, kan uw hond het syndroom van Cushing krijgen. Dit komt vooral voor bij oudere honden. De oorzaak ligt in ongeveer 85% van de gevallen in een tumor van het orgaan dat de bijnieren aanstuurt, namelijk de hypofyse. Deze tumor is altijd goedaardig, maar kan wel groot worden. De overige 15% wordt veroorzaakt door een tumor in de bijnier(en) zelf.

Als een hond behandeld wordt met bepaalde medicijnen (corticosteroïden zoals prednison), kan dat ook leiden tot de verschijnselen van het syndroom van Cushing.

Wat zijn de symptomen?

Een teveel aan cortisol kan de volgende verschijnselen geven:
-Veel drinken en veel plassen
-Veel eetlust, vraatzucht
-Dikkere buik
-Dunnere vacht en kaalheid
-Hijgen
-Spierzwakte

Hoe stellen we de diagnose?

Met bloedonderzoek kunnen we andere oorzaken uitsluiten. Ook kunnen soms veranderingen zichtbaar zijn die op het syndroom van Cushing kunnen wijzen. De definitieve diagnose stellen we met een driedaags urine onderzoek. Als de diagnose gesteld is, kan met een CT-scan en echografie de oorzaak van het syndroom van Cushing worden bepaald. Dit is belangrijk voor de prognose en de behandeling.

Waaruit bestaat de behandeling?

Vaak wordt gekozen om het syndroom van Cushing te behandelen met medicijnen (Vetoryl®). Dit remt de aanmaak van cortisol in de bijnieren. De behandeling is levenslang en er zullen regelmatig controles ingepland worden bij de behandelend dierenarts.

Indien de oorzaak een tumor in de hypofyse is, kan ook gekozen worden voor het weghalen van de hypofyse met een operatie. Zo’n tumor kan namelijk zorgen voor erge hoofdpijn bij uw hond en dat is natuurlijk zeer onprettig. Door het weghalen van de hypofyse wordt de prognose veel beter.

Een bijniertumor is vaker kwaadaardig en wordt dan ook bij voorkeur met een operatie verwijderd.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
Bundelvoordeel
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu