Schoonlikken wond door tong hond?

Sommige mensen laten hun wond schoonlikken door hun hond. Is dat slim?

Speeksel

De mond van de hond zit vol speeksel. In dat speeksel zitten verschillende afweersystemen tegen ziekteverwekkers. Speeksel kan zo bepaalde gifstoffen binden, voorkomen dat bepaalde bacteriën zich hechten aan weefsel van de hond en zelfs bacteriën doden. En bij de mens zijn wondgenezende eigenschappen van het speeksel aangetoond.

Bacteriedodende stoffen in speeksel hond

De bacteriedodende stoffen die gevonden zijn in het speeksel van de hond, spelen vooral een rol bij het voorkomen van ziektes bij pups die bij de teef drinken. Echter deze stoffen hebben geen dodend effect op bacteriën die wondinfecties veroorzaken.

Likken stimuleert de doorbloeding

Wanneer een hond een wond likt dan gaat daar een stimulerend effect vanuit. Het stimuleert namelijk de doorbloeding en dat draagt bij aan de wondgenezing. Daar tegenover kan likken op zich wondinfecties veroorzaken en de wond vergroten. Er kan door veel likken zelfs een likgranuloom ontstaan. En dat willen we uiteraard niet hebben. Het feit dat door likken wondvocht en dergelijke verwijderd wordt weegt bij lange na niet op tegen de mechanische schade die het likken op zich teweeg brengt.

Likken van een wond is gevaarlijk

Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken.
Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor. De bacterie die afsterven van weefsel (gangreen) veroorzaken, de Capnocytophaga, kan zelfs in het speeksel van de hond aanwezig zijn. In Nederland is aangetoond dat dit bij bijna 20% van de honden het geval is.

Moeten we dan vies zijn van onze hond?

Nee, dat hoeft zeker niet. Maar een normale omgang met hygiëne is wel op zijn plaats. Dus laat een hond niet aan u likken en zeker niet aan uw wonden. Denk u eens in, een hond die net buiten volop heeft staan likken in de urine van een loops teefje en u dan bij thuiskomst blij en verwachtingsvol vol in het gezicht likt?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Breg

    Een hond likt zijn eigen wondjes, maar dat de mens zijn wond laat likken door een hond klinkt mij vreemd. En toch heb je zulke gevallen. Nu ik deze informatie beschik kan ik mensen attenderen en zelf ook een oogje gooien op mijn honden, dat zij niet aan wondjes van mensen gaan. Bedankt voor de tips.
    <a href="https://bestrijdingsservice.nl/">Breg</a>

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: