Oorontsteking hond

Wat is het en wat zijn de oorzaken? Bij honden zien we zeer vaak een oorontsteking van de gehoorgang. Zowel een acute als een chronische oorontsteking komen voor. Een acute oorontsteking ontstaat vrij plotseling en kortgeleden en kan eenmalig zijn. Bij een chronische oorontsteking heeft de hond langdurig of zeer vaak oorontsteking.

Oorzaken van een acute oorontsteking

  • Grasaar. Dit komt vooral in de zomermaanden voor en geeft erge symptomen. Grasaren kruipen steeds dieper in het oor en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.
  • Oormijt. Dit zien we vooral bij pups.
  • Allergie. Er zijn meerdere typen allergieën, zie hiervoor het hoofdstuk ‘allergie’.
  • Bacteriële of schimmelinfectie. Vooral bij honden met hangende oren of honden die veel zwemmen kunnen makkelijk infecties ontstaan.

Oorzaken van een chronische oorontsteking

  • Allergie
  • Oortumor
  • Grasaar of vreemd voorwerp
  • Anatomie (bouw) van het oor: bij honden met hangende oren, nauwe gehoorgangen of veel haar in het oor kunnen makkelijk oorontstekingen ontstaan.

Wat zijn de symptomen?

De hond zal vaak schudden met de kop en krabben rond de oren, ook kan het oor afhangen of kan de kop scheef staan. Het oor is vaak pijnlijk, kan stinken en de oorschelp kan rood en vuil zijn. Bij chronische problemen is de oorschelp vaak verdikt en onregelmatig. Soms kan een oorontsteking leiden tot het ontstaan van een hotspot of bloedoor.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij een oorontsteking is het belangrijk om niet te lang te wachten met naar de dierenarts gaan. Door zorgvuldig in het oor te kijken met een otoscoop, kan de dierenarts vaststellen of er een duidelijk onderliggende oorzaak is als een grasaar of tumor. Ook kan zo beoordeeld worden hoe de gehoorgang eruit ziet en of het trommelvlies nog heel is. Zomaar een zalf in de oren doen kan namelijk heel gevaarlijk zijn. Bij hardnekkige of steeds terugkerende oorontstekingen kan een kweek worden ingezet om te bepalen met welke bacterie of schimmel we te maken hebben. Dan kan een gerichte therapie worden ingesteld. Ook zal gezocht worden naar een onderliggende oorzaak, zoals een allergie.

Waaruit bestaat de behandeling?

Allereerst moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt. Daarnaast zal de behandeling vaak bestaan uit een goede oorzalf die meerdere weken gegeven moet worden. Kijkt u hier mee voor een juiste toediening van oorzalf:
Onjuist zalven of vroegtijdig stoppen met zalven kan op den duur leiden tot het chronisch worden van een oorontsteking en een blijvend pijnlijk en jeukend oor. Het oor kan verder gereinigd worden door middel van spoelen en een milde oorreiniger. Gebruik absoluut geen wattenstaafjes in het oor! Als een hond erg gevoelig is voor oorontsteking, kan regelmatig gebruik van een milde oorreiniger het terugkeren van een oorontsteking verminderen of voorkomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Oor en Oog, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.