Dierentips - Normale vruchtbaarheidscyclus kat

Normale vruchtbaarheidscyclus kat

Een poes die vruchtbaar wordt, noemen we krols. Van nature zijn poezen krols van het voorjaar tot het najaar. In de winter hebben ze dan een rustperiode. Katten die alleen binnenshuis gehouden worden, kunnen het hele jaar door krols worden.

Eerste krolsheid

De eerste krolsheid begint meestal rond de 6 maanden leeftijd. Er is wel een grote variatie in, zo kan het al vanaf 3 maanden, maar ook pas op 1 jarige leeftijd. De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en deze krolsheid treedt elke 2-4 weken op. Als een poes gedekt is zonder dat ze drachtig is geworden, is de periode tussen twee krolsheden langer (7 weken). Als poezen een nestje hebben gehad, kunnen ze soms al 1 week na de geboorte weer opnieuw vruchtbaar zijn en gedekt worden. Houd hier rekening mee als u geen nestje meer wilt.

Aanhankelijker

Tijdens de krolsheid toont de poes vaak ander gedrag om aan de katers te laten weten dat ze vruchtbaar is. Ze kan aanhankelijker zijn, meer miauwen of zelfs een klagend/huilend geluid maken. Ook kan ze de neiging hebben weg te lopen, rusteloos zijn, minder eten, over de grond rollen, andere houdingen aannemen en soms zelfs gaan sproeien. In tegenstelling tot de hond, kun je aan een poes aan de buitenkant nauwelijks iets zien.

Eisprong bij dekken

Poezen zijn ‘induced ovulators’.  Dat betekent dat zij pas een eisprong hebben wanneer ze gedekt worden. Zonder dekking, is er bij de poes dus geen eisprong. Wanneer een poes vlak achter elkaar door verschillende katers gedekt wordt, kunnen de kittens in een nestje meerdere vaders hebben!

Vermijd stress

Bij de poes is in veel mindere mate dan bij de hond sprake van fertiliteitsbegeleiding. Voor een succesvolle dekking is tijd en het vermijden van stress zeer belangrijk. Indien de poes niet gedekt wordt of na dekking niet drachtig is, kan dit verschillende redenen hebben.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Geertje van der Wielen
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top