Nazorg na narcose en operatie hond kat

Informatiebrief nazorg na narcose en operatie

Uw hond of kat is in een van onze klinieken onder narcose geweest voor een behandeling of operatie. Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Dieren kunnen na het wakker worden onrustig zijn, piepen, rillen, jammeren, wankelen of met de kop zwaaien. Soms lijkt het net of een dier pijn heeft. Wij zorgen tijdens en na operaties dat uw dier goede pijnstilling krijgt. Het ‘vreemde’ gedrag komt meestal dan ook niet door pijn, maar door het uitwerken van de narcose. Vaak zijn dieren na een of enkele dagen weer de oude.

Belangrijke tips voor thuis:

 • Vaak zal uw dier een infuusnaald in een bloedvat van de poot krijgen, waardoor wij medicijnen en infuusvloeistof kunnen geven. Als uw dier weer mee naar huis gaat, wordt de infuusnaald eruit gehaald en wordt er een verbandje om de poot gedaan. Dit verbandje mag na 15 minuten weer verwijderd worden, anders kan de poot dik worden.
 • Leg uw dier op een warme plaats (maar niet op een hete plaats tegen de verwarming of in de volle zon) onder een deken of handdoek. Eventueel kunt u er een warme kruik gewikkeld in een handdoek bijleggen.
 • Laat uw dier zoveel mogelijk met rust in een vertrouwde omgeving. Door de narcose kan uw dier soms nog wat gedesoriënteerd zijn.
 • Na de narcose mag uw dier wel drinken. Begin met kleine beetjes lauwwarm water.
 • Wacht met eten geven tot uw dier goed wakker is. Te snel eten geven na een narcose leidt vaak tot misselijkheid en braken. Wacht daarom minimaal een aantal uren na de narcose en begin met kleine porties. Het kan zijn dat uw dier op de dag van de narcose geen eetlust heeft, dit is niet erg.
 • Veel likken aan de wond kan leiden tot irritatie of ontsteking. Wij adviseren dan ook om likken te voorkomen door uw hond een Medical Pet Shirt of kap/kraag om te doen. Deze zijn bij onze klinieken en via Dierapotheker.nl te koop.
 • De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden.
 • Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee. Volg de instructies op het etiket op en maak de antibioticumkuur altijd af. Lukt het niet goed om de medicijnen in te geven?
 • Tien dagen na de operatie zien we uw dier graag terug voor controle van de wond en eventueel verwijderen van de hechtingen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Deze kosten zijn inbegrepen bij de operatie.

Neem gerust contact op! Blijft uw dier na de operatie erg sloom, braakt hij/zij meerdere keren of vertrouwt u iets niet? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week op telefoonnummer 077-3982169.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door Monique Haas

  Onze 16 jarige kater is 27 juli onder narcose behandeld aan zijn gebit hij had na de operatie nog lang last van zijn evenwicht dit duurde een dag of 3 . Nu de laatste week valt t ons op dat hij continu grote ogen heeft en niet reageerd op licht rechtstreeks in zijn oog geschenen. Hij lijkt blind viel ook net van de trap in 1 klap beneden dus niet via de treden maar gewoon ernaast. We zijn hier erg van geschrokken kan dit een gevolg zijn van de narcose ?

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Onze excuses, wij hebben dit bericht pas later doorgekregen. Wij gaan er van uit dat u reeds contact heeft opgenomen met uw eigen dierenarts.

 • Onze hond is geopereerd aan incongruentie en LPC en is onder narcose geweest. Wanneer moeten wij weer ontlasting verwachten van deze jonge puber pup.

  Zou graag willen weten wanneer de darmflora weer goed moet werken na een narcose.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: