Dierentips - Luizen bij het paard

Geplaatst op 20-02-2019

Luizen bij het paard

Luizen zijn erg diersoortspecifiek, een paardenluis kan dan ook niet overleven op een andere diersoort. Besmetting gebeurt vaak via direct contact of via overdracht door vogels. De infectie komt het meeste voor in de winter en het vroege voorjaar, als de paarden nog dik in hun vacht zitten.

Wat zijn de symptomen?

Paardenluizen zitten voornamelijk in/bij de manenkam en staart en de schouder/nek. Ze zijn ongeveer 1 mm groot, bruinrood en met het blote oog goed te zien.
Luizen lopen tussen de haren over de huid van het paard en voeden zich met huidschilfers en bloed. Door de jeuk gaat het paard ernstig schuren, waardoor kale plekken en wondjes ontstaan.

Waaruit bestaat de therapie?

Bij infectie is het het beste om het gehele paard 2 tot 3 x met een week tussentijd te wassen met een luizendodend middel. Sebacil is een voorheen ingezet middel, het  doodt wel de volwassen luizen, maar niet de eitjes. Byemite, geregistreerd voor kippen, kan door de dierenarts worden voorgeschreven.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0