Let op uw hond met Sinterklaas

Chocolade gif voor uw hond

Wie kent ze niet, van die kleine viervoeters waarvan het buikje bijna de grond raakt. In gedachten zie je dan voor je dat het baasje zijn huisdier af en toe lekker verwent en een dikke bonbon toestopt. Maar veel baasjes weten niet dat ze hun geliefde huisdier hierdoor kunnen verliezen. Want behalve dat overgewicht natuurlijk heel ongezond is, is chocolade giftig voor honden. En ook nu in de Sinterklaastijd lopen honden extra risico. Er zijn weer volop chocolade letters en chocolade beestjes. Lekker, en dat vinden de meeste honden ook. Het is ook niet denkbeeldig dat uw hond, ‘s nachts na het bezoek van de Sint, het schoentje bij de kachel leegrooft. Maar dit kan dus slecht aflopen.

Theobromine is gif voor de hond

In chocolade zit namelijk de stof theobromine en die is voor honden zeer giftig. Bij een lichte vergiftiging, gaat de hond 6 tot 12 uur na opname van de chocolade meer drinken en krijgt hij last van braken en diarree. De hond kan onrustig worden, gaan hijgen en zijn hartslag kan versnellen. Bij een ernstige vergiftiging krijgt de hond krampen en raakt in coma in sommige gevallen zelfs met de dood tot gevolg.

Chocolade kan fataal worden voor de hond

In pure chocolade is de concentratie theobromine hoger dan in melk- of witte chocolade. Puur is dus giftiger.  Maar hoeveel kan de hond nu eten voor er problemen komen? Bij een hond van 10 kilogram is 12,5 gram chocolade (bijvoorbeeld 1 reepje merci) al voldoende voor een lichte vergiftiging. Een hoeveelheid van 40 gram pure chocolade kan voor een hond van 10 kilogram al fataal zijn. Kunt u nagaan wat het effect is als uw hond inderdaad ’s nachts een hele chocolade letter oppeuzelt.

Let op de kinderschoentjes

Geef uw hond dus gezonde verwensnacks en zet met chocola gevulde schoentjes buiten bereik van uw huisdier. Mocht uw hond nu toch onverhoopt (teveel) chocolade hebben gegeten dan kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau