Laparoscopische sterilisatie teef

Veel eigenaren van teefjes besluiten om hun hond te laten steriliseren.

Voordelen steriliseren teef

Steriliseren heeft verschillende voordelen. De teefjes worden niet meer loops en kunnen zich dus niet meer voortplanten. Zij worden niet meer schijnzwanger, een aandoening die vaak gepaard gaat met een afwijkend gedrag. De hond behandelt (tijdelijk) haar speeltjes als puppies en kan erg beschermend tegenover de speeltjes zijn, dusdanig dat ze ook weleens agressief gedrag kan vertonen tegen mensen uit de omgeving.

Op jongere leeftijd steriliseren vermindert sterk de kans op melkklier- en baarmoedertumoren. De kans op een baarmoederontsteking wordt zelfs gereduceerd tot nul. Bovendien wordt de kans op het ontstaan van suikerziekte op latere leeftijd door sterilisatie ook verkleind.

Bij de meeste jonge teefjes met een gezonde baarmoeder worden alleen de eierstokken weggehaald, in feite is dit een castratie en geen sterilisatie. Ook een castratie heeft de bovengenoemde voordelen tot gevolg doordat de hormoonproductie op deze manier wordt gestopt en de hormonen veroorzaken bovengenoemde problemen.

 

Nadelen steriliseren teef

Er kleven nadelen aan steriliseren van een teef. Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de sterilisatie. Daarom is het advies om na sterilisatie iets minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. De structuur van de vacht kan wat veranderen. Bij sommige rassen kan op latere leeftijd incontinentie ontstaan, die in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de teefjes te steriliseren drie maanden na de eerste loopsheid. Hoe eerder je steriliseert hoe minder kans op bovengenoemde gezondheidsrisico’s.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Dierenarts Suzanne van Dijck Dierenartsenpraktijk HorstDrs. Suzanne van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst

Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vruchtbaarheid, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.