Dierentips - Laparoscopische sterilisatie teef

Laparoscopische sterilisatie teef

Veel eigenaren van teefjes besluiten om hun hond te laten steriliseren.

Voordelen steriliseren

Steriliseren heeft verschillende voordelen. De teefjes worden niet meer loops en kunnen zich dus niet meer voortplanten. Zij worden niet meer schijnzwanger, een aandoening die vaak gepaard gaat met een afwijkend gedrag. De hond behandelt (tijdelijk) haar speeltjes als puppies en kan erg beschermend tegenover de speeltjes zijn, dusdanig dat ze ook weleens agressief gedrag kan vertonen tegen mensen uit de omgeving.

Op jongere leeftijd steriliseren vermindert sterk de kans op melkklier- en baarmoedertumoren. De kans op een baarmoederontsteking wordt zelfs gereduceerd tot nul. Bovendien wordt de kans op het ontstaan van suikerziekte op latere leeftijd door sterilisatie ook verkleind.

Bij de meeste jonge teefjes met een gezonde baarmoeder worden alleen de eierstokken weggehaald, in feite is dit een castratie en geen sterilisatie. Ook een castratie heeft de bovengenoemde voordelen tot gevolg doordat de hormoonproductie op deze manier wordt gestopt en de hormonen veroorzaken bovengenoemde problemen.

Nadelen steriliseren

Er kleven nadelen aan steriliseren van een teef. Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de sterilisatie. Daarom is het advies om na sterilisatie iets minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. De structuur van de vacht kan wat veranderen. Bij sommige rassen kan op latere leeftijd incontinentie ontstaan, die in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de teefjes te steriliseren drie maanden na de eerste loopsheid. Hoe eerder je steriliseert hoe minder kans op bovengenoemde gezondheidsrisico’s.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Drs. Suzanne van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer Ok
0
top