Koud water staart of cold water tail bij de hond

Wat is cold water tail?

Bij Cold water tail, of wel koud water staart, zien we dat de staart van de hond slap is en verticaal afhangt vanaf 1/3 van de staartbasis. De staart van de hond hangt er maar zielig bij, al kan de hond soms het bovenste deel van de staart nog wel wat bewegen. Kwispelen lukt niet, al wil de hond het nog zo graag. Daar waar de staart begint, de staartbasis, daar is het vaak pijnlijk voor de hond.

Hoe ontstaat een koud water staart?

Vaak heeft de hond gezwommen of op een andere manier zijn staart veel gebruikt. Vrijwel iedere overmatige inspanning van de staartspieren kan de koud water staart veroorzaken. Door koud water kan de bloed toevoer naar de staart sterk verminderen waardoor de staartspieren minder zuurstof krijgen en zo schade oplopen. Wat we ook zien is dat deze aandoening bij bepaalde rassen (setters, retrievers) meer voorkomt. Juist bij honden met een brede staartbasis en bij werk- en jachthonden komt het eerder en meer voor. Ook wordt wel gemeld dat het te lang opsluiten van een hond in bijvoorbeeld een bench een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van deze aandoening.

Wat is de behandeling?

De therapie van het cold water tail syndroom, ook wel CWT genoemd, bestaat vooral uit rust. Omdat er pijn aanwezig is bij de staartbasis worden door de dierenarts vaak ook pijnstillers voorgeschreven. Deze pijnstillers werken dan ook ontstekingsremmend en worden door de hond die een koud water staart heeft bijzonder gewaardeerd. Een kompres kan ook ondersteuning bieden bij cold water tail.

Geneest de hond van CWT?

De meeste symptomen van de koud water staart verdwijnen na ongeveer 4 dagen. Na 2 weken beweegt de staart vrijwel altijd zoals daarvoor. Sommige honden houden echter een blijvende andere staarthouding er aan over. Wanneer een hond eerder CWT heeft gehad dan is de kans zo’n 30% dat hij het vaker krijgt.

Hoe voorkom ik koud water staart?

  • Houdt de ligplaats van uw hond (mand, kussen, kleed) altijd goed droog.
  • Voorkom overbelasting bij uw hond door bij inspanningen niet ineens te veel te vragen.
  • Zorg voor een royale bench voor uw hond zodat hij altijd de benen kan strekken.
  • En gaat u op reis met de hond, stop dan regelmatig om de hond even te laten bewegen.

En o ja, koud water staart komt maar heel weinig voor bij honden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.