Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor mijn dieren?

Vooral in het voorjaar willen we weer een schone bestrating rondom het huis. Weg met die groene aanslag. Daarvoor gebruiken we meestal een groene aanslag verwijderaar of een algenreiniger. Dat werkt vaak prima, maar kan gevaarlijk zijn voor onze huisdieren.

Groene aanslag verwijderaar ruikt vaak lekker voor dieren

Groene aanslag verwijderaars bevatten vaak chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor dieren als ze worden ingeslikt of in contact komen met de huid. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze producten en ze buiten bereik van dieren te houden. Juist omdat onze honden, en vooral katten, ze zo lekker vinden ruiken.

Wat doen deze algenreinigers bij onze dieren?

Veel werkzame stoffen (quaternaire ammonium verbindingen) in de groene aanslagreinigers hebben een bijtende werking op slijmvliezen. Vooral van het veel gebruikte stofje didecyldimethylammoniumchloride is dit bekend. Wanneer een kat over een zojuist behandelde bestrating loopt, dan gaat zij daarna haar pootjes schoon likken. Zo loopt ze kans op lelijke zweren op haar tong en wangslijmvlies. Kwijlen en niet meer kunnen eten zijn vaak het gevolg. Het is dus zaak om dit te voorkomen.

Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor dieren?

Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen zonder gevaar voor dieren:

  1. Voorop staat dat waar de zon verschijnt, vaak de groene aanslag verdwijnt. Daarbij bevordert water ook de vorming van mos en algen. Zorg dus voor een goede afwatering. En snoei voldoende om zo de zon te laten schijnen over uw bestrating.
  2. Gebruik heet water en een harde borstel om de aanslag weg te schrobben. Deze methode is milieuvriendelijk en veilig voor huisdieren. Uiteraard kan ook een hogedrukreiniger worden ingezet.
  3. Schuur de groene aanslag (algen, mos) weg met zand. Regelmatig vegen en schrobben met zand op de tegels werkt verrassend goed. Met name brekerzand (invegen nieuwe bestrating) is behoorlijk scherp waardoor het extra schuurt.
  4. Veel mensen gebruiken azijn tegen groene aanslag (mos, algen) op hun terras of bestrating, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu. In Nederland zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur te koop die particulieren hiervoor wél mogen gebruiken op verharde delen van de tuin. Deze toegelaten middelen zijn veilig mits de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd (bron: RIVM risico’s particulier gebruik azijn).
  5. Gebruik een commerciële reiniger die speciaal is ontworpen om groene aanslag te verwijderen zonder schade aan te richten aan planten en dieren. Lees altijd de instructies en waarschuwingen op de verpakking voordat u het gebruikt.

Ongeacht welke methode u kiest, zorg ervoor dat u de oppervlakte goed naspoelt met schoon water om eventuele resten van de reiniger te verwijderen voordat uw hond of kat weer toegang geeft tot het behandelde gebied.

Toch in aanraking gekomen met groene aanslagreiniger?

Als u vermoedt dat uw huisdier in contact is gekomen met een groene aanslag verwijderaar, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem de verpakking van de reiniger dan mee naar uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Algemeen, Vergiftiging, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Dank

    Hartelijk dank voor de info.