Hoe vaak hond uitlaten?

In Duitsland is een wet in de maak waarbij het verplicht wordt om een hond minstens 2x per dag uit te laten. Daarbij moeten de honden ook minstens een uurtje buiten kunnen. Dit is gebaseerd op het feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat honden voldoende activiteit en prikkels uit de omgeving nodig hebben. We moeten rekening houden met de eigen behoeften van de hond. Ook in onze dierenklinieken krijgen wij vaker de vraag hoe vaak een hond nou moet worden uitgelaten en hoe lang. Laten we eens kijken wat de feiten zijn over het uitlaten van honden.

Waarom moet een hond worden uitgelaten?

Er zijn 4 redenen waarom een hond moet worden uitgelaten:

 1. Om te poepen en te plassen
  Een volwassen hond heeft 3, liefst 4, wandelingen nodig om zijn behoefte te kunnen doen. Voor een puppy en een oudere hond is dat wat vaker vanwege de zindelijkheid en eventuele incontinentie.
  Laat uw hond voldoende snuffelen en neem de tijd zodat uw hond telkens weer zijn geurplas-vlaggetjes kan uitzetten. Ook voor poepen is even tijd nodig aangezien uw hond meestal niet direct daarvoor gaat zitten. Gun uw hond de tijd daarvoor.
 2. Om te bewegen
  Iedere hond heeft dagelijks voldoende beweging in de buitenlucht nodig. Hoeveel beweging is afhankelijk van het ras en de leeftijd en is ook wel individueel bepaald. Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten. Weet wel dat een lange wandeling waarbij u samen met uw snuffelende hond op een bankje geniet van het samenzijn zeker voor de wat oudere honden een mentale oppepper is.
 3. Om te snuffelen
  Snuffelen is voor iedere hond een must. Van snuffelen worden honden happy en voldaan. Gun uw hond dagelijks voldoende snuffeltijd. Het wordt wel gezegd, wanneer u uw hond uitlaat dan leest uw hond eigenlijk de locale krant. Door het snuffelen verzamelt uw viervoeter alle informatie uit de omgeving en zo is hij weer helemaal op de hoogte en kan hij thuis rustig alles overpeinzen.
 4. Om andere honden en mensen te ontmoeten
  Vooral contact met andere honden is voor uw hond een genoegen. Lekker samen spelen of even bijkletsen, net zoals wij heeft ook uw hond daar dagelijks behoefte aan. En dat sociale contact maakt ook uw hond gelukkiger en dat merkt u. Wen uw hond dus al vroeg aan het samenzijn met soortgenoten.

Wanneer is mijn hond genoeg uitgelaten?

Laat uw hond vooral lekker lang snuffelen

U kunt uw hond dus het beste minimaal 3 keer per dag uitlaten en dan voldoende lang afhankelijk van ras en leeftijd van uw hond. Daarbij laat u uw hond lekker lang snuffelen en ontmoet hij soortgenoten. En dat dagelijks, dat heeft hij wel verdiend. En dat verdient u ook. Want weet dat wanneer uw hond buiten zijn energie kwijtraakt en sociale voldoening krijgt, dat hij dan ook in huis een hele trouwe en lieve vriend zal zijn. Uw hond gedraagt zich dan kalm en rustig thuis. En dat merkt u. U heeft het vast weleens gemerkt bij de hond van de buren of van vrienden. Een hond die continu aandacht vraagt, slecht of niet luistert en onrustig gedrag. Dat zijn tekenen dat die honden zich buiten niet echt mogen en kunnen uitleven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Helemaal mee eens!

  Wat te doen als je hond - in mijn geval een kaninchen teckel van ruim 2 jaar oud - buiten altijd met de staart tussen de poten loopt, en binnen en in de tuin helemaal happy is? Ook binnen spelen vindt ze fijn, maar buiten is ze constant op haar hoede. Terwijl mijn oudere teckel van 13 jaar het geweldig vindt om buiten overal te snuffelen (en vooral op zoek te gaan naar iets eetbaars :-) ).

 • Uitlaten hondje

  Ik ben 67 jaar.
  Ik ga met mijn hondje lola 4x per dag minimaal wandelen.
  Dat is goed voor mijzelf en zeker voor lola.
  Uiteraard kom ik ook regelmatig andere mensen tegen met of zonder dier. Voor mij is dat een teken dat je automatisch met mensen in gesprek raakt. Ik wandel heel graag, ik raad dit ook aan iedereen die een dier bezit. Goed voor jezelf en goed gezond voor je viervoeter.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -5%
Spotted! Pro Tag
Spotted! Pro Tag
€ 9,95 € 9,45