Hoe slim is uw dier?

Is uw dier slim?

Mensen kunnen qua intelligentie onderling sterk verschillen. De ‘Intelligentie Quotiënt’ (het IQ) is een bekende manier om de mate van intelligentie weer te geven. De een wordt bestempeld als ‘zwakbegaafd’ en de ander juist als ‘geniaal’. Veruit de meeste mensen zitten hier ergens tussenin. Maar hoe zit dat eigenlijk bij onze huisdieren?

Instinct en intelligentie

Iedereen vindt zijn/haar eigen dier de liefste, leukste en vaak ook slimste. Maar zijn er eigenlijk wel verschillen in intelligentie binnen een diersoort? Dus zijn border collies daadwerkelijk slimmer dan Bassets? Of is de ene kat slimmer dan de andere? Er is geen universele maat of zelfs maar definitie van wat intelligentie bij dieren inhoudt. We zullen misschien wel nooit weten hoe of wat dieren denken. De gedragingen die vanuit het instinct ontstaan, zijn geen teken van intelligentie. Ook aangeleerde gedragingen zijn dat niet. Maar wat dan wel? Tekenen van intelligentie zijn bijvoorbeeld: zelfbewustzijn, inlevingsvermogen, geheugen en het vermogen om oplossingen te bedenken voor problemen.

Wetenschappelijke onderzoeken

Intelligentie bij dieren is een veelbesproken onderwerp. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de mate van intelligentie van dieren. Er lijkt weinig verschil te zijn in de intelligentie tussen verschillende hondenrassen. Waarom worden Border collies dan bestempeld als slim? Waarschijnlijk spelen de motivatie, het energieniveau en de mate waarin een hond op mensen gericht is een belangrijke rol. Wanneer een hond iets leuk vindt om te doen, zal het leerproces makkelijker verlopen. Hondenrassen zijn in te delen in de mate van ‘working intelligence’. Hoe sneller een hond een nieuw commando aanleert, hoe ‘slimmer’.

Hond heeft meer zenuwcellen dan kat

Een andere maat voor de intelligentie is de anatomie, ofwel bouw van het lichaam. We weten dat de grootte van de hersenen niets zegt over de intelligentie. Het aantal zenuwcellen en de verbindingen hiertussen is dit wel. En wat blijkt? Honden hebben bijna twee keer zoveel zenuwcellen dan katten. Verslaat de hond hiermee de kat? Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat katten net zo intelligent of juist slimmer zijn dan honden.

De conclusie

Wat voor dier u ook heeft en of u nou denkt of deze slim of juist een beetje dom is. Zolang u uw eigen dier de leukste, liefste en grappigste vindt, dan is het toch goed?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint