Hoe laat ik mijn paard zo goed mogelijk ademen?

Goed ademen is voor ieder paard belangrijk. Ten eerste is een goede ademhaling essentieel voor het leveren van voldoende zuurstof aan de spieren van het paard tijdens inspanning. Daarnaast kan een slechte ademhaling leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoesten, verstopte neusgaten en longontsteking. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op infecties. Doordat het paard niet in staat is om ziekteverwekkers effectief uit de luchtwegen te verwijderen. Bovendien kan een slechte ademhaling stress en angst bij het paard veroorzaken. Wat kan leiden tot gedragsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Let op hoesten, piepen en moeite met ademen

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paard goed ademt. Controleer daarom regelmatig op tekenen van ademhalingsproblemen, zoals hoesten, piepende ademhaling of moeite met ademhalen. Als u vermoedt dat uw paard problemen heeft met ademhalen, neem dan contact op met uw dierenarts.

7 manieren om uw paard zo goed mogelijk te laten ademen

Er zijn verschillende manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw paard zo goed mogelijk ademt:

 1. Zorg voor een goede stalventilatie: Zorg ervoor dat de lucht in de stal goed geventileerd wordt. Zo ademt uw paard schone lucht in. Bovendien blijft er geen stof of andere irriterende stoffen in de lucht hangen.
 2. Voorkom stof in de stal: Hooi en stro kunnen stof bevatten, wat de luchtwegen van uw paard kan irriteren. Gebruik daarom hooi en stro dat zo min mogelijk stof bevat. Maak hooi nat en voer hooi vanaf de grond.
 3. Houd de stal schoon: Zorg ervoor dat de stal regelmatig schoongemaakt wordt. Verwijder regelmatig de mest. Dit voorkomt een ammoniakgeur die de luchtwegen van uw paard kan irriteren.
 4. Zorg voor voldoende beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de ademhaling van uw paard verbeteren. Laat uw paard regelmatig lopen, rennen en galopperen.
 5. Let op het gewicht van uw paard: Overgewicht kan de ademhaling van uw paard beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw paard op een gezond gewicht blijft.
 6. Let op de temperatuur: Een te hoge temperatuur kan de ademhaling van uw paard beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw paard niet te warm staat. Voorkom ook dat hij oververhit raakt tijdens inspanning.
 7. Regelmatige gezondheidscontrole: Houd de gezondheid van uw paard in de gaten. Let daarbij op hoesten, piepen en moeilijker ademen. Laat bij twijfel uw paard door uw dierenarts hierop controleren.

Door deze maatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw paard zo goed mogelijk kan ademen en gezond blijft.

Kunnen supplementen helpen om mijn paard goed te laten ademen?

Er zijn bepaalde supplementen die kunnen helpen om de ademhaling van een paard te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van supplementen geen vervanging is voor een gezonde voeding, voldoende beweging en een goede dierenartszorg.

Enkele supplementen die kunnen helpen bij de ademhaling van uw paard

 1. Vitamine E: Dit supplement kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de longen en luchtwegen van het paard.
 2. Magnesium: Magnesium is belangrijk voor de ontspanning van de spieren en kan helpen bij het verminderen van spasmen in de luchtwegen.
 3. Sommige kruiden en plantenextracten, zoals eucalyptus, tijm en pepermunt, staan bekend om hun slijmoplossende eigenschappen. Zo kunnen zij helpen bij het verminderen van slijm in de luchtwegen van paarden. Etherische oliën zoals eucalyptusolie en pepermuntolie kunnen ook verdund worden gebruikt als inhalatie of op de borstkas van het paard worden aangebracht.
 4. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ondersteunen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
 5. Probiotica: Probiotica kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en immuunsysteem. Dat kan ondersteunend werken bij het voorkomen van ongewenste reacties in de luchtwegen.

Het is echter belangrijk om deze supplementen alleen te gebruiken na overleg met een dierenarts. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de juiste dosering en het selecteren van het juiste supplement voor de individuele behoeften van uw paard.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: