Hoe krijg ik een mager paard dikker?

Paarden worden vaak wat magerder in de herfst. Er is minder gras beschikbaar en het wordt kouder. Hoe kunnen we er voor zorgen dat onze paarden ook in het najaar op een gezond gewicht blijven? Onze paarden dierenartsen hebben 7 tips wat u het beste aan uw paard kunt geven voor u.

7 Tips voor magere paarden

 1. Geef goed ruwvoer
  Goed ruwvoer wil zeggen fris hooi met voldoende energie- en eiwitgehaltes. Stro en muf hooi zijn uit den boze. Wanneer er onvoldoende fris ruwvoer is, dan kunnen grasbrokken gegeven worden.
 2. Geef onbeperkt ruwvoer
  Een paard wil de hele dag eten en dat mag een mager paard zeker. Ook omdat een paard continu maagzuur produceert is het beter dat een paard zijn ruwvoer over de dag verdeelt.
 3. Geef heel veel weidegang
  Door in de wei te grazen komen paarden het snelst op het gewenste gewicht. Zeker voor oudere paarden met een wat slechter gebit is gras vaak wel weg te krijgen.
 4. Geef eiwit + olie + vet
  Echt magere paarden hebben vooral behoefte aan eiwit. Eiwitrijk luzerne is een aanrader. Van olie krijgen paarden energie zonder “heet” te worden. Olie geeft duurenergie.
 5. Geef bietenpulp
  Bietenpulp is de aanvulling op het rantsoen van een mager paard. Voorwaarde is wel dat het bietenpulp is die geschikt is voor paarden. Dus de bietenpulpvlokken moeten gespoeld zijn en gewassen en voldoende verhit. Zo is het suikergehalte laag genoeg en kan het geweekt gegeven worden. Lekker zacht voor het gebit van oudere paarden. En vol pectine met vezels met een prebiotische werking, die de groei van gezonde bacteriën in de darm ondersteunen.
 6. Geef meer dan uw paard verbruikt
  Stem altijd het rantsoen van uw paard af op de hoeveelheid arbeid die uw paard verricht. Arbeid kost energie en voer dus een mager paard altijd meer dan dat hij nodig heeft voor die arbeid.
 7. Ontworm uw paard
  Juist in het najaar hebben veel paarden last van wormen. Wormen kunnen de energie uit uw paard zuigen. Ontworm en verweid dus op tijd.

Wat te doen wanneer mijn paard te mager blijft?

Wanneer uw paard te mager blijft, dan is het verstandig uw dierenarts te raadplegen. Bloed- en mestonderzoek kunnen een indicatie geven waar de oorzaak voor mager blijven gezocht moet worden. Een check van het gebit van uw paard kan soms een onverwacht probleem blootleggen.

Wat moet ik niet doen om mijn paard dikker te krijgen?

Vaak wordt het advies gegeven om magere paarden maïs te geven. Wordt per slot van rekening ook aan koeien gevoerd die veel melk moeten geven. Doe dit niet. Maïs zal er zeker voor zorgen dat uw paard snel dikker wordt, maar maïs is bijzonder lastig verteerbaar voor paarden. Die onverteerde maïs kan in de blinde en dikke darm van uw paard al gauw tot koliek en diarree leiden. En dan is Leiden al gauw in last. Niet doen dus.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -7%
Uw korting -3%
NAF Devils Relief Paard
NAF Devils Relief Paard
€ 27,50 € 26,65