Herfst- en wintertips voor uw konijn

Wintervacht

Konijnen die het hele jaar door buiten zijn, ontwikkelen een goede wintervacht waarmee ze zichzelf goed tegen koude kunnen beschermen. Indien uw konijn de hele zomer binnen gezeten heeft, is het niet verstandig om deze nu pas naar buiten te doen. Wacht daarmee tot het weer voorjaar is.

Twee konijnen buiten in de herfst

Koude, regen en beschutting

Zorg ervoor dat uw konijn op een beschut plekje kan zitten en zich kan beschermen tegen de regen. Zorg ervoor dat het nachthok niet in de wind staat en dat deze wind- en waterdicht is. Leg er ook wat extra stro in, zodat uw konijn zich lekker kan nestelen. Konijnen vinden het vaak heerlijk om even door de sneeuw te lopen. Zolang ze zelf maar weer een warm plekje kunnen opzoeken, is dit helemaal prima. Controleer dagelijks of het hok nog lekker droog is aan de binnenkant.

Tocht en temperatuurverschillen

Neem buitenkonijnen niet mee naar binnen, ze kunnen vaak niet goed tegen de grote temperatuurverschillen. Wanneer uw konijn ziek is en extra zorg of warmte nodig heeft, kunt u het hok vaak het beste in een serre of schuur/garage zetten. Voorkom dat uw konijn op de tocht komt te staan.

Drinken

Konijn drinkt buiten uit fles in de herfst

Wanneer het vriest, kunnen de waterbakjes of drinkflessen makkelijk bevriezen. Ververs dan ook meerdere keren per dag het water. Zet het liefst een waterbakje in het binnenhok, zodat het water minder snel bevriest. Er bestaan ook speciale isolerende hoezen voor om de waterfles. Controleer dan nog steeds goed of de drinktuit niet vastgevroren is.

Aandacht

Met koudere en regenachtige dagen komen we zelf vaak minder buiten. Konijnen die buiten in een hok zitten krijgen dan vaak minder aandacht dan anders. Konijnen vinden het vaak fijn om met meerdere soortgenoten samen te zitten. Ze kunnen elkaar dan ook goed gezelschap houden.

Konijnen naast elkaar in een hok buiten

Controleer in ieder geval twee keer per dag of uw konijn nog in goede gezondheid verkeert. Ze laten vaak pas vrij laat zien dat ze ziek zijn, dus let goed op het gedrag en de conditie. Twijfel niet om contact op te nemen indien er iets ‘anders is dan anders’.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Konijn, Kleindier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: