Gezondheidsproblemen bij de kortsnuitige kat

Wat is een Brachycefale kat?

Er zijn meerdere kattenrassen die in de loop der jaren met een steeds platter gezicht gefokt zijn. Dit noemen we de ‘kortsnuitige’ katten, of ‘brachycephalen’. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Persische kat, Britse Korthaar en de Exotic Shorthair. Het platte gezicht wordt door veel mensen als schattig en mooi gezien en ook op shows is hier op geselecteerd. Helaas heeft dit vervelende gevolgen voor hun welzijn.

Wat zijn de symptomen?

Kat met een korte snuit en een platte neus Vaak zien we ‘traanstrepen’ (natte en rood verkleurde vacht bij de ooghoeken) en andere oogproblemen. Ook staan de tanden en kiezen vaak niet mooi op elkaar, waardoor ze moeilijker kunnen eten en gevoeliger zijn voor gebitsproblemen. Veel katten hebben problemen met de ademhaling. Dit komt onder andere door de nauwe neusgaten en een lang verhemelte. Je kunt de ademhaling vaak horen, wat klinkt als snurken of snuiven. Dit is een teken dat er sprake is van enige benauwdheid. Sommige katten hebben weinig last, terwijl andere katten er echt onder lijden.

Hoe stellen we de diagnose?

Met een goed lichamelijk onderzoek kunnen we vaak al veel problemen zien. Samen met u kunnen we dan beslissen wat het beste is voor uw kat.

Waaruit bestaat de behandeling?

Uiteraard geldt hier: voorkomen is beter dan genezen. De neusgaten en het lange verhemelte zouden met een operatie verholpen kunnen worden. Verder is het belangrijk om opwinding te voorkomen, vooral met warm weer. Een gezond gewicht is bij kortsnuitige katten extra belangrijk, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk ademruimte is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.