Dierentips - Gewricht hond

Gewricht hond

Tijdens waterkoude dagen hebben mensen nogal eens meer last van hun gewrichten. Dat is vervelend en lastig, want als je gewrichten minder functioneren dan heeft je hele lichaam daar last van. Dat geldt uiteraard ook voor dieren.

Wat zijn en doen gewrichten eigenlijk?

Gewrichten zijn overgangen tussen 2 botten waartussen bewegelijkheid mogelijk is. Er zijn verschillende soorten gewrichten. Kogelgewrichten (schouder en heup) en scharniergewrichten (elleboog en knie) zijn de belangrijkste. Een gewricht bestaat uit 2 botuiteinden met daaroverheen een laagje kraakbeen. Tussen de botuiteinden van een gewricht, in de gewrichtsholte, bevindt zich  een wat stroperige vloeistof, de synovia. Deze synovia zorgt voor een soepele beweging. De botten worden op zijn plek gehouden door het gewrichtskapsel en gewrichtsligamenten.

Supplementen

Bij verkeerde of regelmatige overbelasting kunnen prikkels  in het gewricht zorgen voor een ontstekingsreactie, beschadiging van het kraakbeen en reactie van de botuiteinden. Dit wordt artrose en in bepaalde gevallen artritis genoemd. Dit kan leiden tot (chronische) kreupelheid. Supplementen voor het gewricht richten zich meestal op de samenstelling van de synovia, op de kwaliteit van het kraakbeen en/ of de sterkte van de gewrichtsbanden.

Gezond leven

De beste manier om gewrichtsproblemen te voorkomen is gezond leven. Dat wil zeggen verstandig eten zodat overgewicht wordt voorkomen en verantwoord bewegen. Het maakt nogal uit of een dier de hele dag binnen zit met altijd voer in zijn bakje of dat ie na een stevige wandeling een portie voer op maat met smaak verobert. Waterkou of niet.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Als u onze site gebruikt dan krijgt u van ons Cookies. Ok
0
top