Het feline hyperesthesie syndroom (FHS) komt regelmatig voor, maar is nog steeds een vrij onbegrepen geheel. Het is een combinatie van verschijnselen, waarbij we zien dat de kat zich plotseling afwijkend gedraagt. We zien bijvoorbeeld ineens huidtrekkingen (rimpeling) en krampen in de onderrug. Hierom wordt het ook wel ‘rolling skin disease’ genoemd. De oorzaak hiervoor is niet altijd duidelijk, maar het kan komen door een neurologische afwijking of een gedragsprobleem. Mogelijk is het een vorm van epilepsie. Zowel voor de kat als voor het baasje is het een vervelende aandoening.
Wat zijn de symptomen?
Zoals genoemd, zien we een plotselinge gedragsverandering. Naast de huidtrekkingen en krampen, kan de kat ineens flink gaan bijten en likken naar de onderrug, hevig met de staart zwaaien, de staart najagen, door het huis springen of racen of zelfs agressief worden. Zo’n aanval kan een tot enkele minuten duren. Hoe vaak zo’n aanval komt, verschilt sterk tussen katten. Het kan meerdere keren per dag voorkomen, maar ook slechts een keer per jaar.
Hoe stellen we de diagnose?
We kunnen de diagnose stellen door het stap voor stap uitsluiten van andere oorzaken, zoals pijn in rug en heupen en oorzaken voor jeuk. Aanvullende onderzoeken zullen vaak nodig zijn. Denk hierbij een verschillende huidtesten, röntgenfoto’s en biopten.
Waaruit bestaat de behandeling?
Het is belangrijk om de omgeving zo in te richten dat de kat minder angst en stress ondervindt. Goede verstopplekken en hoge ligplekken zijn hier een voorbeeld van. Verder kan gebruik gemaakt worden van Feliway® en verschillende medicijnen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Reacties:
Met natvoer is dit syndroom al flink verminderd
Mijn poes kreeg last van het Feline hyperesthesie syndroom. Na onderzoeken of eten de oorzaak was (tijdelijk overgegaan op RC anallergenic) kreeg ik te horen dat een optie was om haar op medicijnen te zetten. Dit was niet wat ik wilde voor mijn beestje en daarom besloot ik verder te onderzoeken. Eerder gaf ik beide katten (ze krijgen altijd hetzelfde eten) deels natvoer en deels droog (60/40) maar nu voer ik hen beide 100% nat (4x per dag en zeer gevarieerd - verschillende eiwitbronnen en merken) Dit betekent meer ritme in hun dag en goede hydratatie. Mijn poes vertoont nu na ongeveer 2/3 maanden bijna geen symptomen meer van HPS!
Een mooie bijkomstigheid is dat hun vacht niet meer in de klit raakt, het zijn twee brits langharen - die eerder regelmatig gekamd moesten worden maar inmiddels geen probleem meer en ik vermoed dat dit toch echt aan de hydratatie van de vacht ligt. Ze raken hun fontein eigenlijk bijna nooit meer aan maar ze plassen meer dan voorheen.
Dus ik ben ontzettend blij dat ik niet meteen ben overgegaan op medicijnen, deze zijn niet altijd het antwoord.