Feline chronische gingivostomatitis (FCGS)

Regelmatig zien we katten met langdurige en vaak hevige ontstekingen en zweren van het tandvlees en het mondslijmvlies. Dit is een aandoening die feline chronische gingivostomatitis wordt genoemd. We zien het bij ongeveer 1-5% van alle katten. Het komt voor op alle leeftijden, maar begint vaak al op jonge leeftijd. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk speelt een té actief afweersysteem een rol. Ook tandplak en tandsteen kunnen het probleem in de hand werken. Daarnaast wordt gedacht dat ziekteverwekkers, zoals het feline calicivirus, FIV, FeLV en feline herpesvirus een rol kunnen spelen. We zien deze virussen echter ook bij katten die geen last hebben van tandvlees ontstekingen.

Wat zijn de symptomen?

De ziekte wordt gekenmerkt door diepe ontstekingen op specifieke plekken in de bek, zoals bij de omslag tussen boven- en onderkaak achterin, bij het tandvlees en bij het wangslijmvlies. Deze ontstekingen zijn vaak symmetrisch aanwezig. Ook kan de tong meedoen. De aandoening is pijnlijk en vaak zien we dan ook meer moeite met eten (wel willen maar niet goed kunnen eten), verminderde eetlust, afvallen, verminderde vachtverzorging, stinken uit de bek en speekselen. Vaak trekt een kat zich meer terug, is minder actief en sneller geïrriteerd.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische verschijnselen en de typische lokalisatie wordt de diagnose gesteld. Aanvullend worden onder narcose röntgenfoto’s gemaakt, om te beoordelen welke elementen aangetast zijn. Bij twijfel over de diagnose kunnen biopten genomen worden en bloedonderzoek worden gedaan. Andere mogelijke oorzaken, zoals een eosinofiel granuloom, tumor en nierfalen moeten worden uitgesloten.

Waaruit bestaat de behandeling?

Het kan heel frustrerend zijn om een kat te behandelen. Het is zo pijnlijk, dat tandenpoetsen en toepassing van antibacteriële gels geen goede optie zijn. Ook werken ze onvoldoende. De enige manier om een kat met FCGS te helpen, is door de aangedane tanden en kiezen te verwijderen. Dit wordt het liefst gedaan aan de hand van röntgenfoto’s van het gebit, ook om de controleren op wortelresten. Meer dan eens zullen álle tanden en kiezen verwijderd moeten worden. Een kat kan ook zonder kiezen gewoon eten! Na het verwijderen van de elementen, is een goede pijnstilling nodig. Ook wordt vaak antibioticum gegeven. Eventueel kunnen nog andere ontstekingsremmers ingezet worden. Tot slot is het belangrijk de vorming van nieuw tandsteen tegen te gaan, bijvoorbeeld door te poetsen of door speciale voeding. Wanneer een kat alleen maar tandvlees ontsteking heeft, zónder ontstekingen van het mondslijmvlies, dan is er mogelijk wat anders aan de hand dan FCGS en zal de focus meer op tandsteenbehandeling liggen.  

Wat is de prognose?

Het eindresultaat na het verwijderen van de gebitselementen laat soms enkele maanden op zich wachten! In deze periode is het belangrijk de kat goed in de gaten te houden, eventueel pijnstilling te geven en te zorgen voor goede voeding. Helaas zijn er ook katten die onvoldoende reageren op deze behandeling. Dan kan nog ander soort medicatie ingezet worden om de ontstekingen af te remmen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Gebit, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.