Dracht en geboorte bij de kat

Wanneer een kat krols is dan is zij aantrekkelijk voor katers en heeft zij haar vruchtbare periode. Wanneer een kater de poes bevrucht in deze periode dan begint haar zwangerschap ook wel dracht genaamd.

Hoe lang is een kat zwanger?

De zwangerschap, dit is de draagtijd bij katten bedraagt gemiddeld 64 dagen. Door middel van buikpalpatie en echografie kan de dierenarts de dracht vaststellen vanaf de 20-25e dag. Met een röntgenfoto kan vanaf dag 45 het aantal kittens worden vastgesteld.

Voortekenen geboorte

Sommige katten zullen voor de geboorte een rustig plekje opzoeken en verrassen de eigenaar met een nestje. Andere katten wachten juist tot de eigenaar aanwezig is. In tegenstelling tot de hond, is bij de kat veel minder bekend over de voortekenen van een naderende bevalling. Soms zijn ze onrustiger, hebben minder eetlust en gaan sneller ademen.

Persen op kittens

Katten zoeken vaak de kattenbak op om te persen. Op de eerste kittens kan ze wat langer persen (15-45 minuten) dan op de volgende kittens. De gemiddelde tijd tussen twee kittens bedraagt 45 minuten. Als de poes niet perst, kan de tijd tussen twee kittens vaak wel 1,5-2 uur zijn. Twijfelt u over het verloop van de bevalling? Neem gerust contact met ons op. Soms is ingrijpen noodzakelijk, bijvoorbeeld met injecties met het hormoon oxytocine of met een keizersnede. Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Vruchtbaarheid, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: