Dierentips - Dracht en geboorte bij de kat

Geplaatst op 23-04-2018

Dracht en geboorte bij de kat

De draagtijd bij katten bedraagt gemiddeld 64 dagen. Door middel van buikpalpatie en echografie kan de dierenarts de dracht vaststellen vanaf de 20-25e dag. Met een röntgenfoto kan vanaf dag 45 het aantal kittens worden vastgesteld.

Voortekenen geboorte

Sommige katten zullen voor de geboorte een rustig plekje opzoeken en verrassen de eigenaar met een nestje. Andere katten wachten juist tot de eigenaar aanwezig is. In tegenstelling tot de hond, is bij de kat veel minder bekend over de voortekenen van een naderende bevalling. Soms zijn ze onrustiger, hebben minder eetlust en gaan sneller ademen.

Persen op kittens

Katten zoeken vaak de kattenbak op om te persen. Op de eerste kittens kan ze wat langer persen (15-45 minuten) dan op de volgende kittens. De gemiddelde tijd tussen twee kittens bedraagt 45 minuten. Als de poes niet perst, kan de tijd tussen twee kittens vaak wel 1,5-2 uur zijn. Twijfelt u over het verloop van de bevalling? Neem gerust contact met ons op. Soms is ingrijpen noodzakelijk, bijvoorbeeld met injecties met het hormoon oxytocine of met een keizersnede.
Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Kijk en bestel in de kattenapotheek van Dierapotheker.nl 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

 

Dierenarts Geertje van der Wielen KattendiergeneeskundeDrs. Geertje van der Wielen
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0